Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, aprilie 14, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » SUCCES: Programul „Fiecare copil în grădiniţă” iniţiat de OvidiuRo se extinde la nivel naţional

SUCCES: Programul „Fiecare copil în grădiniţă” iniţiat de OvidiuRo se extinde la nivel naţional 

inspectoratul scolar 3

Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa a organizat, astăzi – 6 noiembrie 2015, în parteneriat cu Asociaţia OvidiuRo şi Consiliul Judeţean, o masă rotundă menită să identifice paşii ce trebuie urmaţi pentru implementarea cu succes a programului „Fiecare copil în grădiniţă”, după promulgarea legii privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor proveniţi din familii defavorizate. Practic, se preia la nivel naţional mecanismul „tichet social condiţionat de prezenţa la grădiniţă”, iniţiat de Asociaţia OvidiuRo, în urmă cu cinci ani, şi pilotat acum în 43 de comunităţi din România, şase dintre acestea fiind din judeţul Dâmboviţa.

Potrivit evaluării iniţiale a Ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, 111.000 de copii din familii sărace vor putea beneficia de tichetele sociale în valoare de 50 de lei/lună, dacă vor merge zi de zi la grădiniţă. Normele de aplicare vor fi elaborate de Asociaţia OvidiuRo, care are experienţa necesară după implementarea cu succes a programului pilot. Maria Gheorghiu – cofondator OvidiuRo a precizat că, cel mai târziu începând cu anul şcolar 2016-2017, tichetele sociale vor ajunge lună de lună la românii defavorizaţi care-şi vor trimite copiii la grădiniţă.

inspectoratul scolar 2Inspectorii pentru învăţământ preşcolar din Dâmboviţa, Teleorman, Ialomiţa şi Bistriţa Năsăud au fost puşi la curent cu mecanismul de funcţionare al programului „Fiecare copil în grădiniţă”, care a funcţionat fără sincope în ultimii cinci ani, cu finanţare din partea Asociaţiei OvidiuRo. Având în vedere că, pe viitor, statul va fi cel care va plăti contravaloarea tichetelor sociale, discuţiile purtate la Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa au relevat că este obligatoriu ca stimulentele financiare să ajungă la familiile nevoiaşe la fel de rapid ca şi până acum, adică în maximum 10 zile de la încheierea lunii, altfel există riscul ca programul să se blocheze.

„În luna când nu vom avea tichete, oamenii nu-şi vor trimite copiii la grădiniţă. Din păcate, noi avem o experienţă negativă, spre exemplu, cu banii pentru naveta elevilor, care vin şi la trei luni”, a punctat prof. Sorin Ion – inspector şcolar general ISJ Dâmboviţa.

A doua temere se leagă de fişele de prezenţă ce trebuie să fie întocmite de educatori. Este esenţial ca aceştia să nu cedeze rugăminţilor ce vin din partea părinţilor, de a-i trece pe copii prezenţi chiar dacă nu vin la grădiniţă. Ideea programului este nu doar de a facilita accesul celor mici la educaţie, ci şi de a schimba mentalitatea adulţilor.

Până la implementarea programului la nivel naţional, OvidiuRo susţine şi în acest an şcolar 280 de copii săraci din judeţul Dâmboviţa care vin zilnic la grădiniţă, iar procesul de recrutare nu s-a încheiat. În total, 2.400 de prichindei din 11 judeţe ale ţării merg la grădiniţă fiindcă familiile lor primesc stimulente financiare din partea Asociaţiei. De asemenea, acestora le sunt asigurate rechizitele de bază, îmbrăcăminte şi încălţăminte, dar şi produse de igienă.

Întâlnirea de la Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa a continuat cu un workshop susţinut de Jane Thompson – expert în educaţie timpurie şi susţinător al programului „Fiecare copil în grădiniţă”. Totodată, s-a organizat o sesiune de bune practici pentru profesorii care au organizat „Atelierele de vară şotron” propuse de OvidiuRo în vederea integrării cât mai multor copii în mediul educaţional, cât şi pentru creşterii calităţii educaţiei din instituţiile de învăţământ preşcolar. Dâmboviţa este judeţul cu cea mai mare rată de participare la nivel naţional: 96 de profesori şi 1.090 de copii.

inspectoratul scolar 4 inspectoratul scolar 1

Adaugă un Comentariu

*