Știri, Muntenia-Sud, România|marți, noiembrie 24, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » SUD MUNTENIA: Cursuri de calificare potrivite pe cerinţele angajatorilor şi dorinţele şomerilor

SUD MUNTENIA: Cursuri de calificare potrivite pe cerinţele angajatorilor şi dorinţele şomerilor 

ASSD 1

Subvenţie în valoare de 1.000 de lei, transport decontat şi condiţii adevărate de practică! Este ceea ce Asociaţia de Sprijin a Şomerilor Dâmboviţa (ASSD) şi Asociaţia „Înapoi la Muncă” (ASIM) le oferă românilor care participă la cursurile de formare profesională pe care le organizează cei doi formatori în colaborare cu diferiţi parteneri. De asemenea, având în vedere că cerinţele potenţialilor angajatori sunt potrivite cât mai exact cu ceea ce pot să facă persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, gradul de angajare la finalul stagiului de pregătire este unul ridicat.

„Încercăm să-i îndreptăm pe cursanţii noştri către meserii pe care le doresc, dar în acelaşi timp să avem şi locuri de muncă disponibile. Subvenţiile le acordăm celor care promovează cu minim nota 7 şi au cel mult 10 absenţe nemotivate. Cele mai multe cursuri durează 45 de zile”, ne-a explicat Maria Picioruş – reprezentant ASSD.

ASSD Maria PiciorusÎn acest moment, cei doi formatori au în derulare cinci proiecte cu fonduri europene nerambursabile pentru pregătirea profesională a 3.420 de persoane din Regiunile Sud Muntenia, Centru, Nord Vest, Sud Est şi Sud Vest. Activităţile se desfăşoară în fiecare judeţ din aceste regiuni. În acest moment, Prahova este judeţul cu cele mai multe solicitări, atât din partea angajatorilor, cât şi din partea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

Pe lângă cursuri de formare profesională, românii selectaţi în grupul ţintă beneficiază de servicii de informare, consiliere, mediere şi Job-Club. De asemenea, li se furnizează şi servicii de evaluare a competenţelor dobândite în alte contexte. Sunt eligibili cei care fac parte din următoarele categorii: persoane care au părăsit de timpuriu şcoala; persoane în căutarea unui loc de muncă: persoane inactive; şomeri; şomeri de lungă durată; şomeri peste 45 de ani; şomeri tineri; persoane ocupate în agricultura de subzistenţă; persoane cu dizabilităţi; persoane de etnie romă şi tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului.

Potrivit reprezentantului ASIM – Ion Picioruş, s-a constatat o oarecare inerţie din partea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă atunci când se pune problema să ocupe un post în domeniul confecţii textile. Ce-i drept, salariul este unul destul de mic şi este direct legat de îndeplinirea unei norme de lucru zilnic. La polul opus, au existat şi cursanţi care şi-au asigurat locul de muncă din timpul perioadei de practică, abilităţile fiindu-le observate imediat de către reprezentanţii agenţilor economici. S-a mai constatat că tinerii îşi doresc meserii uşoare. De aici şi problemele întâmpinate în campania de recrutare pentru profesii precum strungar, atunci când angajatorii pun o limită de vârstă. Prin negociere însă, dificultăţile au fost înlăturate, în sensul că agenţii economici au acceptat în final meseriaşi cu state vechi sau şomeri de vârsta a II-a dispuşi să înveţe.

ASSD - Ion PiciorusProiecte ASSD şi ASIM, în desfăşurare

1. Consiliere, mediere, formare – Şanse mai mari de ocupare! Grup ţintă – 720 de persoane. Cursuri de formare în următoarele meserii: bucătar; confecţioner asamblor articole textile; instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze; lucrător în comerţ; măcelar; ospătar (chelner) vânzător în unităţile de alimentaţie; stilist protezist de unghii.

2. Servicii integrate de ocupare – O şansă în plus pentru persoanele fără loc de muncă din zonele rurale. Grup ţintă – 500 de persoane. Cursuri de formare în următoarele meserii: lucrător finisor pentru construcţii; confecţioner asamblor articole din textile; patiser; lucrător în comerţ.

3. Măsuri active de ocupare pentru persoanele fără loc de muncă din zonele rurale – STOP agriculturii de subzistenţă! Grup ţintă – 500 de persoane. Cursuri de formare în următoarele meserii: lucrător finisor pentru construcţii; confecţioner asamblor articole din textile; lucrător în comerţ.

4. Şanse egale pentru toţi – Măsuri active de ocupare pentru persoanele fără loc de muncă. Grup ţintă – 800 de persoane. Cursuri de formare în următoarele meserii: agent de curăţenie clădiri şi articole textile; cameristă; confecţioner asamblor articole din textile; frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist; lucrător finisor pentru construcţii; lucrător în comerţ; montator pereţi şi plafoane din gips carton; operator pentru maşini unelte semiautomate şi automate; ospătar (chelner) vânzător în unităţile de alimentaţie; sudor.

5. Şansă la o viaţă normală! – Măsuri active integrate în vederea integrării/reintegrării pe piaţa muncii a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile. Grup ţintă – 900 de persoane. Cursuri de formare în următoarele meserii: confecţioner asamblor articole din textile; lucrător finisor în construcţii; lucrător în comerţ: operator calculator; măcelar; manager de proiect; îngrijitor bătrâni la domiciliu; cameristă; agent de curăţenie.

4 Răspunsuri la SUD MUNTENIA: Cursuri de calificare potrivite pe cerinţele angajatorilor şi dorinţele şomerilor

 1. Postelnicu Lavinia

  Buna ziua! As dori sa ma inscriu la cursul de confectioner asamblor articole din textile! Cum iau legatura cu un reprezentant?

   
  • Incomod

   Mergeţi la sediul ASSD, în spatele parcului Chindia din Târgovişte, în zona fostului „Brătăcei”

    
 2. marian

  Unde se depun dosarele, ce acte trebuie si ce pret are cursul de sudor nivel 2?

   
 3. negreanu petruta mihaela

  buna ziua se fac,cursuri si de frizer.practic veau sa invat a tunde

   

Adaugă un Comentariu

*