Știri, Muntenia-Sud, România|marți, octombrie 20, 2020
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » SUD MUNTENIA: Organizaţiile non-profit din regiune nu ştiu să obţină fonduri pentru sănătatea copiilor

SUD MUNTENIA: Organizaţiile non-profit din regiune nu ştiu să obţină fonduri pentru sănătatea copiilor 

fundatia pentru comunitate

MOL România și Fundația pentru Comunitate au anunțat marţi, la Cluj-Napoca, organizațiile non-profit care vor beneficia de o finanțare totală în valoare de 300.000 de lei în cadrul celei de-a șasea ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Astfel, vor fi susținute cauzele a peste 730 de copii cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecţiuni grave. Organizațiile selectate provin din București și din județele Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iași, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Sibiu, Timiș.

“Aplicațiile selectate de juriul de specialitate din acest an au fost acelea care au dovedit cunoașterea nevoilor specifice a grupurilor țintă definite pe etape de vârsta, în complexitatea lor și a diagnosticelor pe care copiii le pot avea într-o perioadă a vieții lor. Respectul copilului în suferință cât și al valorilor umane, implică tehnici de intervenție profesionistă și modalități documentate etic care să evidențieze efectele benefice cu impact cât mai profund și îndelungat în timp”, a declarat dr. Violeta Stan, președintele juriului.

Concursul de proiecte pentru cea de-a șasea ediție a fost lansat în 20 noiembrie, iar termenul de trimitere a dosarelor de proiecte a fost 20 decembrie 2014. Fiecare organizație a putut să beneficieze de o sumă de maximum 20.000 lei sub formă de prefinanţare, iar fondurile totale disponibile au fost de 300.000 lei.

Printre domeniile în care vor fi derulate proiecte se numără terapia prin artă, meloterapie, ludoterapie, terapie prin dans, acvaterapie, stimulare senzorială, drama terapie, terapie prin poveste, biblioterapie, „legacy making”, atelierele de teatru, terapia asistată de animale, terapie experiențială, respectiv reabilitarea psiho-socială și dezvoltarea unor competențe.

Despre proiectele finanțate

 • Fundația Hospice Emanuel din Oradea oferă intervenţii terapeutice în scopul minimalizării distresului şi anxietăţii experimentate de copii în mediul spitalicesc şi asigurării creşterii şi dezvoltării lor optime în perioada internării în spital și după întoarcerea acasă.

 

 • Prin proiectul Asociației Hip-Tep un grup de 12 copii cu dizabilităţi grave vor beneficia săptămânal de şedinţe de hipoterapie oferite de doi specialişti pe o perioadă de 8 luni.

 

 • Asociaţia Audiosofia se adresează prin acest proiect copiilor hipoacuzici (purtători de implant cohlear sau de aparate auditive convenţionale) cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, printr-un program de terapie prin joc şi dramaterapie.

 

 • Asociaţia de Mişcare de Tabără Yuppi organizează o tabără de recreere terapeutică / terapie prin experienţă cu scopul de a oferi pentru 40 de copii cu vârsta între 13-17 ani, tratați de boli canceroase, activităţi la care nu au acces în viaţa cotidiană.

 

 • Asociaţia HorsEmotion oferă copiilor cu afecțiuni neuro-motorii, psiho-motorii și psihiatrice, care provin din familii dezavantajate financiar, o calitate de viață mai bună prin îmbunătățirea stării fizice, dar mai ales psihice și emoționale.

 

 • Proiectul Asociaţiei Române pentru Studiu şi Intervenţie în Traumă vine în întâmpinarea nevoilor tinerilor pacienţi de a înţelege ”mesajul” pe care pielea încearcă să-l transmită şi de a-l transpune într-o formă care să aibă semnificaţie pentru ei.

 

 • Asociaţia Prosperitas Vitae susține că întârzierea în dezvoltare a copilului mic, observată timpuriu, poate fi compensată printr-o stimulare adecvată, prin adaptarea unor metode terapeutice la necesităţile şi particularităţile copilului și prin folosirea unor metode terapeutice noi, complementare.

 

 • Scopul proiectului Asociaţiei Kozmutza Flóra este de a îmbunătăți capacitățile motrice deficitare, de a dezvolta independența în apă și de toate zilele, prin activități țintite și ludice de acvaterapie, profitând de efectele benefice ale apei și înotului, și prin aceste experiențe pozitive dezvoltarea auto-evaluării, încrederii în sine și personalității copiilor participanți.

 

 • Intervenția propusă de Asociaţia Elfi se axează pe dezvoltarea unei legături afective echilibrate, dezvoltarea unor abilități și mecanisme de „coping” adecvate și de relaționare prin comunicare verbală, nonverbală și atitudine socială agreată realizată în prim pas între beneficiar și terapeuți, cu ajutorul terapiei asistată de câini.

 

 • Asociația Lumina dorește să realizeze o intervenţie de „legacy making” prin poveşti digitale pentru 15 copii care suferă de boli limitatoare de viaţă din judeţul Bacău şi să dezvolte competenţele a 15 membri de familie (părinţi, fraţi) în a sprijini copilul bolnav din familie, în a-şi crea propria poveste digitală, ca mecanism de „coping”.

 

 • Asociaţia Prader Willi din România organizează weekend-uri terapeutice, la care participă și părinții celor 45 de copii incluși în proiect din Zalău și împrejurimi, cu diverse dizabilităţi produse de boli rare și cu tulburări din spectrul autist.

 

 • Asociaţia Spitalului de Psihiatrie Dr. Gh. Preda Sibiu realizează ședințe de cântat în comun de tip Singende Krankenhaueser și activități aferente (promovarea beneficiilor activității de muzică și mișcare) pentru 88 copii între 7-12 ani cu afecțiuni psihiatrice de la Secția de Psihiatrie Infanto-Juvenilă a spitalului.

 

 • Fundaţia de Abilitare Speranţa propune ca prin activitățile specifice de muzicoterapie să maximizeze șansele de abilitare pentru minim 20 de copii cu dizabilități sau decalaj în dezvoltare.

 

 • Asociaţia Umanitară Ioana oferă servicii de stimulare şi recuperare psihomotrice pentru copiii cu deficienţă mentală din două şcoli speciale din judeţul Hunedoara, prin intermediul ecvinelor (cal, ponei şi măgăruş).

 

 • Asociaţia Licuricii propune îmbunătățirea calității vieții a 20 de copii cu diabet din evidența Secției de diabet zaharat, boli de nutriție și metabolice, din cadrul Spitalului Județean Suceava. Copiii vor beneficia de sprijin psihologic în vederea procesării experiențelor traumatice asociate cu evoluția cronică și spitalizarea, vor fi încurajați în vederea exprimării gândurilor și emoțiilor legate de boală și spitalizare, vor dobândi strategii sănătoase de a face față mediului spitalicesc.

 

 • Proiectul Fundaţiei Inocenţi este destinat unui un grup de minim 52 copii cu diferite afecțiuni, care vor realiza Jurnale de sănătate cu desene și fotografii, exprimând orice trăiri și sentimente – supărare, frică de spitalizare, neîncredere, nervozitate etc. din perioada spitalizării.

 

 • Fundaţia Vatra Paşcanilor contribuie la dezvoltarea personală și stimularea autoexprimării creative a copiilor cu deficiențe severe și asociate de la Școala Gimnazială Specială Pașcani prin activitățile de la cabinetul de artterapie – tehnica modelajului și olăritului – în vederea facilitării integrării școlare, profesionale și sociale a acestora.

 

 • Asociaţia Equus asigură posibilitatea copiilor cu diferite dizabilități care provin din familii cu situație socială dezavantajată, din mediul rural, de a participa la terapie cu cai.

 

 • Asociaţia pentru Protecţia Familiei Életfa /Copacul Vieții/ oferă terapie prin artă unui număr de 50 de copii şi tineri cu nevoi speciale care frecventează două centre de reabilitare.

Adaugă un Comentariu

*