Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 19, 2018
Sunteți Aici Home » OPINII » Tăcerea mieilor!

Tăcerea mieilor! 

ion obagila 1Nu căzuse încă Guvernul Grindeanu când se dăduse ordin prin deconcentrate să se organizeze, măcar o dată pe lună, conferinţe de presă, să afle poporul alegător, în mod democratic, transparent, ce învârt numiții neamului prin instituţiile statului, pe salarii barosane. Să le comunice oamenilor ce reglementări mai apar, cum este să trăim corect, civilizat, după lege.

Mă gândeam, temător, cum o să ne împărțim să ajungem peste tot, că nu suntem prea mulţi la ziar, din cauza sărăciei în care trăieşte „câinele de pază al democraţiei”, cel puţin în provincie. Mă gândeam să nu pierdem informații prețioase pentru cetățean, dacă va fi îmbulzeală de conferințe de presă… Poveşti! A căzut între timp Guvernul Grindeanu şi s-a uitat.

Cu excepţia Jandarmeriei, pe care o cataloghez a fi o instituţie corectă, transparentă, prietenoasă cu presa, ceilalți s-au ferit să iasă la interval. Fug mai marii deconcentratelor de ziarişti ca dracul de tămâie. Unii vehiculează că le-ar fi teamă acestor șefi să dea ochi cu jurnaliștii fiindcă ar fi incapabili, emotivi, s-ar fâstâci, nu ar mai avea ce să spună, le-ar fi frică să nu le scape vreo păsărică neagră pe gură, s-ar teme de întrebări incomode… Nu cumva să-i deranjeze prin imprudenţă pe cei care i-au numit!

Şi, uite aşa, legea privind dreptul la informaţie a rămas un fel de apă de ploaie. Nu ne mai rămâne nouă, gazetarilor, când avem un caz de tratat, decât să-i sunăm nebuneşte pe baştani, să aşteptăm să ne primească când au ei timp, chef şi, eventual, spre siguranţa lor, să le comunicăm întrebările cu o săptămână înainte.

Dacă facem solicitate pe Legea 544/2001, trebuie să aşteptăm răspuns 30 de zie şi se duce dracului valoarea de informaţie, pute ştirea, se strică, trec evenimentele pe lângă noi! Dacă le reproşăm că nu răspund în conformitate cu legea, adică pe ziarist trebuie să-l informezi pe loc sau în câteva zile cel mult, dau înainte cu volumul mare de muncă, cu complexitatea cererii… Aşa că, oricum ai da-o, nu o scoţi la capăt cu şefii de deconcentrate. Sunt ei şi tarlaua lor! Regulile democraţiei sunt mofturi!

Ion Obăgilă

Adaugă un Comentariu

*