Știri, Muntenia-Sud, România|marți, noiembrie 24, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » TALENT: Zoltan Franzen, jandarmul care dă viaţă lemnului

TALENT: Zoltan Franzen, jandarmul care dă viaţă lemnului 

zoltan franzen jandarm artist

Zoltan Franzen este plutonier adjutant în cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timişoara. Îşi îndeplineşte cu profesionalism obligaţiile asumate odată cu alegerea carierei militare, în urmă cu 10 ani, însă colegii îl ştiu mai degrabă ca artist, Zoltan fiind cel care a realizat, în anul 2008, reproducerea bustului lui Glad Voievod, patronul spiritual al unităţii de jandarmi în cadrul căreia activează. De atunci, plutonierul adjutant Zoltan Franzen a participat la numeroase expoziţii de sculptură şi s-a întors de fiecare dată cu premii frumoase.

A descoperit sculptura la 15 ani

Pasiunea pentru sculptură s-a născut odată cu vizionarea unui reportaj de televiziune, care l-a fascinat pur şi simplu şi l-a determinat să încerce şi el.

„Aveam în jur de 15 ani. Am luat un butuc de lemn şi am vrut să văd ce iese. Entuziasmul meu a fost mai mare decât priceperea pe care o aveam atunci. M-am rănit din cauza cuţitului pe care îl foloseam pe post de daltă, aşa că am fost nevoit să renunţ”, îşi aminteşte Zoltan Franzen.

Şi totuşi nu a putut rezista atracţiei către lucrul cu lemnul, astfel că, atunci când a venit vremea să-şi aleagă o meserie, a hotărât să se facă tâmplar şi s-a înscris la Şcoala Profesională UCECOM din Timişoara – specializarea „Sculptură în mobilier de lemn”. Ulterior, a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Timişoara – Secţia Sculptură.

Pur şi simplu, uita să mai plece din atelierul şcolar…

„Am început la fel ca elevii din şcoala primară care învaţă să scrie. Mai întâi am învăţat să deţin controlul asupra dălţii. Maistrul ne trasa o linie, iar noi trebuia să o urmăm fără ca dalta să intre nici prea mult şi nici prea puţin în bucata de lemn. Era nevoie de atenţie, dar mai ales de multă delicateţe. Apoi am trecut la forme simple. O floare sau o frunză. Boabe de struguri. Când ne aflam în atelier, se întâmpla foarte des să uităm că mai trebuia să plecăm acasă”, povesteşte plutonierul jandarm.

În timpul cât a urmat cursurile Şcolii de Artă, Zoltan Franzen a avut ocazia să-i admire pe cei mai buni sculptori din judeţul Timiş, cei care fuseseră aleşi să lucreze pentru Casa Poporului. De asemenea, îi mulţumeşte lui Dumnezeu că l-a avut ca profesor pe Aurel-Gheorghe Ardelean, un artist desăvârşit şi un om cu o personalitate deosebită.

„După absolvirea Şcolii de Artă am păstrat legătura şi am colaborat la mai multe lucrări, preocupându-mă tot mai mult de arta sculptatului în lemn. Lucrările le port în suflet şi, dacă ar fi să enumăr câteva din cele care îmi caracterizează evoluţia artistică, acestea ar putea fi: «Masca lui Venus», «Portret de soţie», «Hercules», «Goethe», «Mamă şi copil», «Revoluţie» şi «Flacăra armoniei»”, mărturiseşte plutorierul adjutant Zoltan Franzen.

 

zoltan franzen k

Adaugă un Comentariu

*