Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, februarie 22, 2020
Sunteți Aici Home » OPINII » Ţara lui Păcală!

Ţara lui Păcală! 

ion obagilaNoi chiar trăim în ţara lui Păcală! Sunt politicos, nu vreau să spun a păcălelilor. De 28 de ani, ni se tot vorbeşte de bunăstare, de civilizaţie, de spiritul european şi alte… simandicolâcuri din astea, de adormit fraierii care votează. Pe undeva unele deziderate s-au înfăptuit. Există pensii speciale, ghişefturi, favoruri, discrepanţe democratice, bugetari de lux, salarii de mii de euro lunar. Pentru unii e de bine. Pentru cei care au aşteptat să intre aşa, din inerţie, în rândul lumii, e cam nasol!

Aud că patronii se plâng că nu mai găsesc în ţară muncitori, nu au personal prin fabricilile şi uzinele pe care le administrază. Nu se mai găsesc nici vânzători de covrigi! Forţa de muncă aptă, pregătită şi deşteaptă, a fugit în străinătate. Deh, să stai în ţară pe minimum pe economie nu îţi mai vine! Mori de foame. Nici afaceriştii români nu s-au arătat a fi dărnicuţi. Sunt rari cei care pun preţ pe angajat, îl răsplătesc cum se cuvine pentru efortul depus.

La noi, a funcţionat şi funcţionează celebra replică „nu este nimeni de neînlocuit”. Sincer, este ridicolă, grosolană şi neproductivă. Ne-a cam dus economia, societatea, viitorul, în sapă de lemn. Au folosit-o angajatorii până au rămas singuri!

Nici trufaşul stat nu s-a dovedit prea darnic cu mediul de afaceri şi nici cu truditorii de rând. Are nevoie de bani la buget, nu pentru drumuri şi autostrăzi, că nu prea se fac, ci pentru salariile funcţionarilor de orice tip şi din toate sistemele, văzute şi nevăzute, pentru pensii speciale şi închei cu rezonabilul etc.

Acum, se gândesc patronii din ţara lui Păcală să aducă forţă de muncă din afară. Dar, stai să vezi belea! Dacă pe românaş îl păcăleai cu minimum pe economie şi cu câte o primă de 20 de lei de Paşte şi de Crăciun, cu muncitorul străin nu merge aşa, ca la obor! Vine Europa şi pune condiţii! Vrei angajat străin, conform legislaţiei UE, trebuie să îi pui în mână, lunar, minimum 3.000 de lei! Ca în Europa!

Păi, îi întreb şi eu, aşa, pe onor guvernanţii de după 1989, indiferent de culoare politică, ce au păzit atâţia ani, de nu au reuşit să ne alinieze cu totul la viaţa occidentală? Şi eu fraier, ce întrebare pun. Te uiţi simplu doar în declaraţiile de avere şi vezi ce au păzit!

Noi le plătim pe toate ca neamţul, dar trăim ca românul, adică oropsiţi. Ai noştri fug în afară de frica simulacrului de salariu numit minimum pe economie, iar străinul, dacă vine să muncească în România, trebuie să primescă musai 3.000 de lei. Am zis, suntem ţara lui Păcală!

Ion Obăgilă

Adaugă un Comentariu

*