Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, februarie 3, 2023
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » TÂRGOVIŞTE: Au început Zilele Cetăţii! Vezi care sunt cele mai atractive momente ale următoarelor trei zile

TÂRGOVIŞTE: Au început Zilele Cetăţii! Vezi care sunt cele mai atractive momente ale următoarelor trei zile 

zilele-cetatii-2016-2

Manifestările dedicate „Zilelor Cetății Târgoviște” au debutat astăzi, de Sfânta Marie Mică, Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, printr-o procesiune religioasă pe traseul Biserica Mitropolitană – Curtea Domnească. Alături de preoți, militari, simpli cetățeni, au participat și reprezentanții autorităților publice locale și județene. Nu au lipsit de la acest eveniment senatorul Leonardo badea şi deputații Rovana Plumb şi Ionuț Săvoiu. A urmat o scurtă oprire în fața Bisericii Domnești, unde ÎPS Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, a vorbit despre importanța religioasă a acestei zile şi despre evenimentele culturale și artistice desfășurate în cetate. Înaltul prelat a făcut, ca de obicei, un îndemn la pace și armonie sufletească. Le-a spus celor de față să nu uite de treimea definitorie pentru noi ca popor: credință, limbă și cultură.

zilele-cetatii-2016-1

În Sala Tronului de la Curtea Domnească, s-a derulat ședința festivă a Consiliului Municipal, ocazie cu care au fost acordate distincțiile de cetățean de onoare al orașului prof. Bogdan Suceavă stabilit în SUA, prof. Marin Cârciumaru, coregrafului Gheorghe Văduva și post-mortem inginerului Nicolae Alexandru Boriga, prefect al județului Dâmbovița în anii ’90. Diploma i-a fost oferită lui Gabriel Boriga, fiul marelui dispărut şi fost primar al Târgoviștei.

zilele-cetatii-2016-3

Au rostit alocuțiuni ÎPS Nifon – Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, Cristian Stan – primarul municipiului și Adrian Țuțuianu – președintele Consiliului Județean Dâmbovița. Câteva cuvinte de felicitare pentru aceste zile de sărbătoare le-a adresat celor de față și Marco Ballarini – primarul orașului italian Corbetta, venit la Târgoviște la invitația oficialităților locale.

Vorbind despre Cetatea de Scaun a Țării Românești şi despre Sala Tronului, ÎPS Nifon a spus că „este un loc sacru, un loc care să ne inspire nouă convingeri și frumuseți sufletești, în sensul cooperării în pace, dragoste și bună învoire între toți locuitorii. Sunt momente când uităm de anumite tensiuni și încercăm să găsim ceea ce ne armonizează și nu ceea ce ne desparte. Acesta este mesajul bisericii, acesta este mesajul acestui loc plin de istorie, plin de spiritualitate, de cultură și de energie sufletească”.

Tot astăzi, a fost deschis „Târgul Meșterilor Populari” organizat de Centrul Cultural Dâmbovița în Parcul Mitropoliei, iar mai pe înserat, a pornit de la gară, pe Bulevardul Carol I, spre Curtea Domnească, Parada „Zilelor Cetății”.

zilele-cetatii-2016-4

Mâine, în Parcul Chindia şi la Complexul Turistic de Nataţie, vor avea loc concursuri sportive: tenis de câmp şi fotbal. De la ora 19:00, la Curtea Domnească, va susţine un concert Corul Apassionato. O oră mai târziu, la 20:00, în Parcul Chindia, va debuta primul din cele trei spectacole pregătite târgoviştenilor. Vor urca pe scenă: Delia, Zdob şi Udub, DJ project, Chromdioxid. La ora 21;00, la Complexul de Nataţie vă puteţi delecta vizionând în aer liber filmul „La isla minima/Mlaştina”.

Sâmbătă, vor continua competiţiile sportive, iar la ora 12:00 încep, la Curtea Domnească, activităţile medievale. De la ora 16:00, în parcul Mitropoliei, se va consuma un spectacol folcloris oferit de Centrul Judeţean de Cultură. La 20:30, în Parcul Chindia, veţi putea participa la spectacolul „Târgovişte 620″ – Orchestra simfonică Muntenia, Teatrul Tony Bulandra şi Lupii Albi. De la 21:00, cinema în aer liber la Complexul de Nataţie. va rula filmul „Dogs/Câinii”.

Duminică, de la ora 17:00, începe la Complexul de Nataţie „meciul vedetelor”, o partidă de fotbal între Consiliul Local Municipal şi Old Boys Chindia Târgovişte. De la 20:30, în parcul Chindia, spectacol „In memoriam, Laura Stoica – 10 ani spre rai”. Vor evolua: Monica Anghel, Sanda Ladoşi, Nico, Julia Jianu, Silvia Dumitrescu, Ionuţ Ruscior, Vlad Miriţă, Gabriel Cotabilă, Claudiu Pavel, Alin Dincă şi Orchestra Simfonică Muntenia.

Adaugă un Comentariu

*