Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, octombrie 28, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » TÂRGOVIŞTE: Consiliul pentru Transparenţă trage un semnal de alarmă în privinţa monumentelor

TÂRGOVIŞTE: Consiliul pentru Transparenţă trage un semnal de alarmă în privinţa monumentelor 

sedinta CTL 1

Societatea civilă târgovişteană, constituită în grupul intitulat Comitetul pentru Transparenţă Locală, monitorizează o serie de aspecte ce ţin de administraţie, urbanism, peisagistică, istorie, cultură etc. Din câte am putut afla de la participanţii la întâlnirea de astăzi, din păcate, semnalele de alarmă trase de membrii Consiliului format din reprezentanţi ai unor asociaţii şi fundaţii locale nu şi-au găsit un corespondent în practică. Adică, punctele de vedere al acestui organism civic şi soluţiile propuse nu au fost însuşite de reprezentanţii administraţiei publice locale, ba chiar au fost tratate cu indiferenţă.

Valentin Grigore, preşedintele Consiliului pentru Transparenţă Locală, a spus că, la şedinţa de astăzi, au fost invitaţi să participe mai mulţi factori de decizie din Primăria Târgovişte care ar fi trebuit să lămurească unele dintre aspectele puse pe tapet. Nu a venit nimeni, deşi, iniţial, onoraseră invitaţia. Uşor jenat, reprezentantul Primăriei în acest for, Alin Marina – consilier al primarului Cristian Daniel Stan, a spus că va transmite mai departe celor abilitaţi temele abordate şi că va veni şi cu răspunsuri. În faţa acestei situaţii, filozoful Pompiliu Alexandru a comparat comunicarea dintre acest for civic şi autoritatea locală cu un intriga unui roman scris de Kafka, adică nu se întâmplă nimic.

Două dintre temele abordate s-au referit la aprobarea unor cereri de construire de imobile pe centrul vechi sau în arii de protecţie a unor monumente şi la clădirile de patrimoniu existente în municipiul Târgovişte care au fost lăsate în paragină, actualii proprietari nefăcând nimic pentru repunerea lor în valoare. Ba mai mult, nu sunt semnale că administraţia publică locală i-ar obliga să intre în legalitate! Valentin Grigore a spus că se încearcă construcţia unui hotel în aria de protecţie a două monumente istorice, Biserica Sfântul Nicolae şi Muzeul Vasile Blendea.

„Exact între cele două, la mică distanţă de ele, există intenţia de construire a unui hotel. Un obiectiv integrat pe numai 959 mp. Practic, pe această suprafaţă trebuie să intre şi hotelul, şi parcările. Din ceea ce am studiat noi, din documentele depuse, clădirea ocupă mai mult de 80% din suprafaţa terenului. În altă ordine de idei, este zonă de protecţie strictă a celor două monumente. Au obţinut avizele de la Comisia Regională. Clădirea va fi formată din parter plus două etaje. Noi am sesizat organele competente, am făcut adrese şi la Primărie, şi la minister, la Comisia Naţională a Monumentelor. Este un memoriu cu tot ceea ce trebuie, cu toate argumentele noastre. Nu avem încă un răspuns în acest moment deşi au trecut cele 30 de zile. Am insistat de câteva ori până am primit numărul de înregistrare. Ceea ce este foarte grav este faptul că, în primul rând, încalcă Legea monumentelor istorice, dar şi Legea construcţiilor. Suprafaţa pe care se construieşte este foarte mică, nu este adecvată unei astfel de activităţi, nu există loc de parcare decât pentru şapte maşini”, a arătat Valentin Grigore.

Despre intenţia de a ridica, lângă Muzeul Blendea, un hotel nu se ştia nimic. În zonă există un panou cu anunţul public ascuns după un copac. „Era în aşa fel pus încât să nu-l vadă nimeni”, afirmă Grigore.

La rândul său, istoricul Silviu Miloiu a prezentat amănunţit şi a argumentat serios situaţia unur monumente istorice locale puse în pericol de intenţia unora de a construi în zona de protecţie a acestora.

Silviu Miloiu

Silviu Miloiu

„Acest hotel ne-a atras şi nouă atenţia. Nu avem nimic împotriva ideii de a se dezvolta afacerile în municipiul Târgovişte, dimpotrivă. Dar, amplasarea acestui hotel în aria de protecţie a două monumente de importanţă naţională, Biserica Sfântul Nicolae Androneşti şi casa care adăposteşte Muzeul Blendea, este de natură să pună în pericol vizibilitatea dar şi protecţia acestor monumente. Imaginaţi-vă ce ar putea însemna pentru această zonă a Târgoviştei, una dintre străzile care păstrează în mod coerent pecetea trecutului, să apară un hotel cu două etaje, un hotel care va face pe de-o parte să nu mai fie vizibilă dinspre stradă biserica, şi, la fel, dacă vii din cealaltă direcţie, să nu mai vezi Muzeul Blendea.

În al doilea rând, este un element care, în mod evident, nu are nimic de-a face cu istoria şi amprenta acelei zone. Toate casele din jur, inclusiv fostul sediu al Poliţiei, au maxim un etaj. Clădirea propusă vine deja cu două etaje, ceea ce, din nou, crează o configuraţie nefirească a perimetrului”, a explicat Silviu Miloiu.

A mai spus profesorul că este posibil ca acel sector să fie unul de interes arheologic, ţinând cont că se află în preajma unei biserici vechi.

„Noi am recomandat, atât prin adresele înaintate Primăriei, Ministerului Culturii, celor două direcţii care au competenţă în această zonă, să respingă acest proiect, cel puţin în forma în care el a fost realizat. Amplasarea lui în aria de protecţie a monumentelor nu este în acord cu ceea ce noi ne dorim de la municipiul Târgovişte”, a precizat Silviu Miloiu.

A mai fost pus în discuţie şi chioşcul amplasat lângă Curtea Domnească, pe locul unde nu cu mult timp în urmă exista un cochet părculeţ.

„Este inadmisibli că, în acel loc unde mai veneau copiii şi se odihneau, beau o răcoritoare când ajungeau cu autocarele, s-a amplasat un chioşculeţ. O situaţie nefirească”, mărturiseşte Miloiu.

chiosc curtea domneascaValentin Grigore spune că este o intervenţie grotească în acea zonă din apropierea Complexului Muzeal Curtea Domnească.

„Construcţia are statut de clădire provizorie numai că i-au făcut fundaţie. Am înţeles că iniţial s-a dorit să fie construit un restaurant. S-a stopat acest demers, dar s-a dat autorizaţie pentru chioşcul provizoriu”, a precizat Valentin Grigore.

A fost luată în discuţie, în Consiliul pentru Transparenţă Locală, şi situaţia deplorabilă în care se află de ani şi ani fosta „Casa Dâmboviţeană”. Până prin anii 90, aici a funcţionat unul dintre cele mai renumite restaurante cu grădină de vară din Târgovişte.

„Am ridicat de trei-patru ori acest aspect. S-a spus că se vor lua nişte măsuri. Casa Dâmboviţeană a fost una dintre cele mai valorose clădiri din Târgovişte. După această iarnă, clădirea se va prăbuşi. Există şi reclamaţii din partea locatarilor cu privire la mizeria de acolo. Vara nu poţi să respiri. Clădirea se află în zona zero a oraşului. Este inadmisibil să nu se poată lua nicio măsură împotriva proprietarului”, a declarat Valentin Grigore.

casa damboviteanaConcluzia ar fi că autorităţile trebuie să intervină ferm în toate aceste probleme care, nerezolvate, afectează istoria, imaginea şi estetica municipiului nostru.

„Să laşi într-o asemenea situaţie de degradare o asemenea clădire este o crimă împotriva monumentelor istorice din România, nu doar din Târgovişte”, a spus profesorul Silviu Miloiu.

Adaugă un Comentariu

*