Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, noiembrie 29, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » TÂRGOVIŞTE: Deputata Oana Vlăducă promovează restaurarea picturii din Biserica Mare Domnească

TÂRGOVIŞTE: Deputata Oana Vlăducă promovează restaurarea picturii din Biserica Mare Domnească 

oana vladuca - biserica domneasca

Biserica Mare Domnească de la Târgovişte adăposteşte cea mai amplă galerie de portrete de domnitori munteni. Pe peretele de vest al pronaosului sunt reprezentaţi Matei Basarab, Neagoe Basarab, Constantin Brâncoveanu şi Petru Cercel – în postura de ctitori, ţinând macheta bisericii, Mihai Viteazu – prima reprezentare cu coroana pe cap, Radu Şerban, Constantin Cârnul, Şerban Cantacuzino şi Radu Mihnea.

Pictura murală a fost realizată integral între anii 1696-1698, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, iar astăzi constituie, după cum ne-a spus directorul Ovidiu Cîrstina, cel mai important lucru pe care turiştii în pot vedea în cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, întrucât este cea originală.

„Toate celelalte monumente, inclusiv Turnul Chindiei, au suferit modificări de structură în timp, însă pictura murală din Biserica Mare Domnească este exact aşa cum arăta şi în anul 1698″.

În urmă cu 3 ani, conducerea Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte a pregătit documentaţia necesară pentru restaurarea picturii murale din Biserica Mare Domnească, proiect care, după ce a fost avizat în Comisia de Componente Artistice a Ministerului Culturii, a fost depus pentru accesarea fondurilor norvegiene. Din păcate, deşi a atins baremul pentru a fi finanţat, nu a putut fi pus în practică întrucât resursele băneşti au fost insuficiente. Anii au trecut, însă nu s-a găsit până acum o altă sursă de finanţare… Din fericire, nu au apărut degradări noi, astfel că suprafaţa de restaurat este aceeaşi ca în 2014.

În acest context, deputata PSD Oana Vlăducă – membră în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă s-a adresat cu o interpelare ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, solicitând sprijin în vederea identificării unei soluţii pentru finanţarea restaurării picturii murale din Biserica Mare Domnească de la Târgovişte.

„Lucrarea ar reprezenta o încununare a procesului de restaurare a întregului monument, care a beneficiat, între anii 2008-2010, de intervenții ample de refacere a structurii de rezistență și a acoperișului”, a explicat deputata Oana Vlăducă.

Proiectul necesită 10.536.523,48 lei, pe un grafic de realizare a operațiunii de 5 ani.

Adaugă un Comentariu

*