Știri, Muntenia-Sud, România|joi, august 6, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » TÂRGOVIŞTE: Ministrul Rovana Plumb a prezentat Programul Operaţional Capacitate Administrativă

TÂRGOVIŞTE: Ministrul Rovana Plumb a prezentat Programul Operaţional Capacitate Administrativă 

caravana poca 1

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, a fost prezentă astăzi la Târgovişte, unde s-a consumat o acţiune de informare şi promovare a Programului Operaţional Capacitate Administrativă (POCA). Practic, la Târgovişte s-a dat startul acestui proiect, apoi caravana va străbate fiecare regiune de dezvoltare a ţării.

Echipele angajate în această misiune sunt din cadrul Ministerului Fondurilor Europene şi au datoria de a informa administraţiile publice care sunt oportunităţile de finanţare şi să explice paşii care trebuie parcurşi pentru a se obţine finanţarea. În Bucureşti urmează să fie organizate nouă seminarii şi un eveniment de comunicare la finalul acţiunii.

Obiectivul urmărit prin POCA este acela de a contribui la dezvoltarea unei administraţii publice moderne, care să fie capabilă să sprijine dezvoltarea socio-economică prin serviciile publice competitive, investiţii şi reglementări de calitate.

„Lansăm o campanie de informare și de consultare în ceea ce privește procedurile de simplificare a accesării fondurilor europene, precum și de informare a autorităților locale privind sursele de finanțare prin fondurile europene. În ce constă campania? Este vorba de desfășurarea în opt regiuni ale țării a caravanelor de informare și consultare, astfel încât la final, în luna iulie, când închidem acest proiect să putem să avem un feed-back clar privind simplificarea accesării fondurilor europene și accentuez acest lucru, pentru că principala preocupare a Guvernului Grindeanu și a domnului prim-ministru este, în mod expres, să facem fondurile europene prietenoase cu beneficiarii și în sensul acesta accesibilitatea trebuie să fie mult mai facilă”, a declarat Rovana Plumb.

Programul Operaţional Capacitate Administrativă beneficiază de o fiinanţare de 553,19 milioane de euro asiguraţi din Fondul Social European pentru perioada 2014-2020. Pot obţine finanţare autorităţile şi instituţiile publice centrale, locale şi judeţene, autorităţile administrative autonome, ONG-uri, instituţiile de învăţământ superior acreditate, instituţii de cercetare, instituţii din sistemul judiciar, parteneri sociali, Academia Română.

„Mă bazez foarte mult pe faptul că în primăriile noastre există oameni pricepuţi şi harnici. Simt eu că aveţi nevoie să vi se explice tot ce a rămas nelămurit în toţi aceşti ani în care banii europeni păreau un lucru intangibil. Şi asta vom face! Aşadar, fac un apel către dumneavoastră să faceţi echipă cu Autoritatea de Management, cu colegii mei de la Bucureşti, iar data viitoare când ne vedem să avem deja rezolvate multe necunoscute”, a precizat Rovana Plumb.

Ministrul Fondurilor Europene nu vrea să mai existe nicio întrebare fără răspuns, nicio problemă fără soluţii de rezolvare, atunci când se vorbeşte despre accesarea fondurilor europene.

„Trebuie să schimbăm paradigma astfel încât să respectăm regulamentele europene dar fără a mai îngreuna şi împovăra la nesfârşit beneficiarii cu cerinţe inutile şi aberante”, a spus Rovana Plumb.

caravana poca 2La primul eveniment al Caravanei POCA au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, şi primarul municipiului Târgovişte, Cristian Daniel Stan. Cei doi au vorbit despre necesitatea unei salarizări corespunzătoare în administraţie, corespunzător cu pregătirea şi atribuţiile pe care le îndeplineşte fiecare funcţionar public în parte. De asemenea, a spus Alexandru Oprea, este nevoie de o evaluare profesională de calitate, în baza unor grile corect stabilitate. Cu alte cuvinte, pentru o administraţie de calitate, este nevoie ca lucrurile să fie regândite.

Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020 este structurat pe trei axe prioritate:
– Administraţie publică şi sistem judiciar eficiente;
– Administraţie publică şi sistem judiicar accesibile şi transparente;
– Asistenţă tehnică.

Ministrul Rovana Plumb a anunţat, astăzi, la Târgovişte, că într-o lună va apărea Ghidul Beneficiarului.

Adaugă un Comentariu

*