Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, decembrie 4, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » TÂRGOVIŞTE: Primăria are proiecte de 24 de milioane de euro în domeniul social

TÂRGOVIŞTE: Primăria are proiecte de 24 de milioane de euro în domeniul social 

cristian-stan-1

Anul 2017 va fi la Târgovişte unul bogat în proiecte pe zona asistenţei sociale, a dezvoltării infrastructurii socio-educative şi cea a stimulării şi susţinerii spirittului antreprenorial şi dezvoltarea unor mici afaceri. Toate proiectele vor fi derulate prin fonduri europene nerambursabile, pe exerciţiul financiar 2016-2020. În total, se doreşte atragerea a 24 de milioane de euro.

Primul proiect depus are o valoare de 3,3 milioane de euro şi vizează creşterea ocupării prin susţinerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană. Persoanele angrenate în acest program vor urma cursuri de formare şi de competenţe antreprenoriale, iar la final vor primi certificate de absolvire. 60 de planuri de afaceri bine elaborate vor fi finanţate cu câte 33.000 de euro fiecare. Tot la Ministerul Fondurilor Europene, spune primarul Cristian Daniel Stan, sunt depuse şi două proiecte privind reducerea numărului de comunităţi marginalizate.

„Va fi unul pe zona nonromă şi unul pe zona romă. Se are în vedere organizarea unor activităţi sociale şi educative. 98 de copii vor beneficia de consiliere psihologică şi educativă, vor primi hrană zilnic, iar 24 dintre ei vor beneficia şi de câte o subvenţie de 1.100 de lei lunar pe o perioadă de doi ani. Tot în cadrul acestor proiecte, există şi o componentă economică prin înfiinţarea a 40 de afaceri şi acordarea a câte 25.000 de euro pentru fiecare viitor întreprinzător. Pe partea socio-medicală, vor fi asigurate 350 de consultaţii medicale şi 200 consultaţii stomatologice cu regim de gratuitate. Există şi o latură a asistenţei juridice în aceste programe, prin realizarea a 100 de cărţi de identitate şi a 100 de documente de proprietate”, a explicat Cristian Daniel Stan.

Nu au fost uitate nici condiţiile de viaţă şi locuit, urmând să fie reabilitate şi modernizate 89 de apartamente, de care vor beneficia 176 de persoane. Zonele de interes pentru derularea acestor programe sunt cartierele Cărămidari, blocul de locuinţe sociale nr. 9 din microraionul 9, cele de pe strada Laminorului, locuinţele sociale din micro 6, de pe Bulevardul Unirii, cele din zona hală micro 11 şi blocurile 4, 5, 6, 8 şi 9 situate pe strada I.E. Florescu. Investiţia pentru acest proiect se ridică la 5,9 milioane de euro.

Cel de-al doilea proiect se referă la comunităţile rome.

„Şi aici menţionez că avem 20 de subvenţii de 25.000 de euro, fiecare pentru înfinţarea de noi afaceri. Pe zona de activităţi în domeniul socio-medical, vom avea 100 de persoane cu dizabilităţi care vor beneficia de dispozitive medicale gratuite. Tot în cadrul acestui proiect, vom reabilita 20 de locuinţe, prin acordarea unor chituri cu materiale de construcţie şi vom înfiinţa un centru comunitar”, a precizat Cristian Stan.

Mai este depus la Ministerul Fondurilor Europene şi se speră că va primi finanţare şi apoi va fi pus în practică un proiect integrat privind dezvoltarea infrastructurii educaţionale şi sociale în cartierele Matei Voievod, Prepeleac, Suseni, Teiş şi Priseaca.

„În toate aceste zone urmează să se efectueze intervenţii de reabilirare a infrastructurii, amenajare a spaţiilor verzi, înfiinţarea de grădiniţe şi unităţi after-school. În Matei Voievod avem şi o activitate specifică – construirea unui magazin pentru prezentarea produselor agricole proprii”, a adăugat primarul municipiului Târgovişte.

În domeniul educativ, vor fi reabilitate, modernizate şi extinse cinci creşe din Târgovişte, respectiv 2, 8, 13, 14 şi 16. Conform proiectelor, se vor investi 4,5 milioane de euro.

„Sunt programe foarte ambiţioase, prin care vrem să îmbunătăţim serviciile pe care administraţia publică locală, prin Direcţia de Asistenţă Socială, le oferă în zona antepreşcolară. După definitivarea acestor proiecte, condiţiile de educaţie, de masă, de cazare şi de petrecere a timpului vor fi superioare faţă de ceea ce avem acum. Vor fi cele mai moderne creşe din municipiul Târgovişte”, a declarat primarul Cristian Daniel Stan.

Adaugă un Comentariu

*