Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, iunie 29, 2022
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » CONFERINŢĂ: „Radu Gyr, poetul din temniţă”, la Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa

CONFERINŢĂ: „Radu Gyr, poetul din temniţă”, la Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa 

Radu Gyr

Asociaţia Literata organizează, joi – 8 iunie 2017, de la ora 17:00, în colaborare cu Asociaţia pentru Cultură „Alfa” şi Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, conferinţa comemorativă „Radu Gyr – poetul din temniţă”. La eveniment, vor participa Simona Popa-Gyr (fiică) şi Radu Popa (nepot). Intrarea este liberă, iar participanţii se vor putea bucura de mai multe momente artistice, pe versurile lui Radu Gyr:

– Formaţia instrumental-vocală „Basarabii”, coordonator Alexandru Udrea;
– Corul de copii “Anastasis” de la Catedrala Eroilor, coordonator pr. Lucian Mileşan;
– Grup coral, coordonator prof. Sorina Gavrilă;
– Actriţa Camelia Varga de la Teatrul Tony Bulandra Târgovişte.

Radu Gyr a fost întemniţat timp de 20 de ani pentru “vina” de a-şi fi iubit credinţa ortodoxă şi neamul românesc, chiar cu riscul pierderii propriei vieţi. Prima perioadă de detenţie a fost în timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea. Atunci a fost închis în lagărul de la Miercurea Ciuc, alături de Mircea Eliade, Nae Ionescu şi alţi intelectuali care împărtăşeau ideile naţionaliste şi creştine în cadrul organizaţiilor legionare. După eliberarea din detenţie, a fost trimis, pentru „reabilitare”, în batalioanele de la Sărata. S-a întors din război rănit, dar cu o raniţă plină de poeme pe care le-a publicat în 1942, în volumul ”Poeme de războiu”. Cartea a fost cenzurată de regim.

În 1945, regimul comunist l-a încadrat în „lotul ziariştilor creştini”, alături de Nichifor Crainic şi Pamfil Şeicaru. Justiţia l-a condamnat la încă 12 ani de detenţie politică. A revenit acasă din închisoare în anul 1956. Comuniştii l-au arestat din nou şi l-au condamnat la moarte pentru poezia-manifest ”Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”, considerată de autorităţi drept mijloc de instigare la luptă împotriva regimului comunist. Poezia a fost scrisă în închisoare, memorată şi aşternută pe hârtie, după eliberare. Comuniştii au considerat-o un act de instigare şi l-au condamnat pe poet la moarte.

“Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
nu pentru patule, nu pentru pogoane,
ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”

Adaugă un Comentariu

*