Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, decembrie 5, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » TEATRU: „Salonul nr. 6″ sau zvârcolirile unui destin!

TEATRU: „Salonul nr. 6″ sau zvârcolirile unui destin! 

salonul-nr-6-1

O parabolă despre oamenii care trăiesc între oglinzile normalului şi ale nebuniei, jucată fin, dur, neînzorzonat, cu o cantitate mare de realitate brutală. Un spital uitat, bântuit de suflete chinuite, de indivizi care se simt bine în acest habitat şi pe care nu ar dori să-l părăsească în ruptul capului pentru iluzoria existenţă de afară, unde, cred ei, oamenii sunt şi mai nebuni, capabili să le facă rău.

Un medic plin de păcate, abrutizat, urmărit de regrete, remuşcări, poate şi de blesteme, deformat de viaţa pe care a dus-o şi de profesiune. Unul dintre cei internaţi în salonul nr. 6, Ivan Dimitrici, de o luciditate şi o profunzime a gândirii uimitoare, l-a determinat pe doctorul Andrei Efimovici să-şi pună mai multe întrebări despre ceea ce înseamnă binele şi răul. Actorul Liviu Cheloiu a fost la înălţime, a intrat impecabil în piela personajului său. Nu este uşor să expui publicului, prin mimică, gest, mişcare, cuvânt, tot ceea ce se întâmplă înlăuntrul unui om. Să arăţi zvârcolirile sufletului său.

În montarea regizorului Dumitru Acriş, am văzut laolaltă sacrul şi profanul. Pacienţii din „Salonul nr. 6″ sunt ca nişte sfinţi, mereu atacaţi, chinuiţi de diavol, dar nu se pierd, rămân aceiaşi nebuni, în lumea lor blândă, simplă şi crudă. Momentul în care sunt cu toţii la masă, rupând pâinea şi împărţind-o de la unul la altul, amintindu-ne parcă de Cina cea de Taină, este de-a dreptul copleşitor. În această scenă, bolnavul Ivan Dimitrici, aflat lângă doctorul Andrei Efimovici, are parcă un aer de Mântuitor, este cel care răspunde de vieţile tuturor, un soi de Dumnezeu al acelui loc unde lumina se luptă cu întunericul.

salonul-nr-6-2

Totul face parte dintr-un ciclu existenţial. Spitalul, odată cu venirea altui medic, de la Moscova, are o iluzorie perioadă de revenire. Se curăţă, se dezinfectează, locul este… resfinţit. Doctorul Efimovici este aruncat lângă pacienţii săi, iar tânărul medic Hobotov, hotărât să facă treabă în spital, îşi pierde iubirea şi, încet-încet, o apucă pe acelaşi drum…

Scenografia spectacolului, simplă, totul fiind creat parcă din întuneric. O dramă unde sunt dese momentele în care zâmbeşti trist. Umorul şi ironia sunt tăioase, amare. Ideea ca reprezentaţia să se consume la miezul nopţii, între două segmente ale timpului, parcă între două lumi, a fost nimerită. A coincis total, perfect cu ceea ce a vrut să arate, să spună regizorul Dumitru Acriş. Nu trebuie uitat un amănunt important! Nota 10 pentru târgoviştenii care au umplut până la refuz sala de spectacole a Teatrului „Tony Bulandra”, vineri – 18 noiembrie 2016, la miezul nopţii!

Distribuția spectacolului „Salonul nr. 6″, după A.P. Cehov

Andrei Efimovici – Liviu Cheloiu
Hobotov – Mircea Silaghi
Asistenta – Lavinia Pele
Fecluska – Cristina Dumitra
Mihail Averianovici – Vlad Jipa
Nikita – Ionuț Achivoaie

Salonul nr. 6:
Ivan Dimitrici – Bogdan Farcaș
Moiseika – Sebastian Bălășoiu
Un bolnav – Radu Câmpean
Alt bolnav – Alexandru Năstase
Alt bolnav – Ștefan Ștefănescu

Traducerea: Cristian Tătaru
Dramatizarea: Dumitru Acriș
Regia: Dumitru Acriș (Moscova)
Decor și costume: Liliya Khismatullina

Adaugă un Comentariu

*