Știri, Muntenia-Sud, România|marți, martie 2, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » TELEORMAN: Copiii din satul lui Marin Preda, educaţie printre înjurături şi aburi de alcool. VIDEO!

TELEORMAN: Copiii din satul lui Marin Preda, educaţie printre înjurături şi aburi de alcool. VIDEO! 

Foto: Adevărul

Marian Ciobanu, profesor de limba și literatura română la școala din Siliștea Gumești este teroarea elevilor, spaima părinților și colegul problemă al profesorilor de aici. Dascălul este acuzat de copii că îi bate și îi înjură, iar de părinți, că vine băut la ore și le hărțuiește fetele. Problema se află în atenția Inspectoratului Școlar Județean Teleorman de câțiva ani buni, însă, în afara unui calificativ ”suficient” și a unei observații scrise, dascălul nu a primit nicio altă sancțiune, potrivit Adevărul.

Părinții elevilor de la Școala gimnazială cu clasele I-VIII din Siliștea Gumești, satul lui Marin Preda, îl reclamă pe profesorul Marian Ciobanu de aproape doi ani la Inspectoratul Școlar Județean Teleorman.

” Pentru noi este o teroare acest om. Am o fetiță clasa a V-a și un băiat clasa a VII-a. Pe fata mea a pipăit-o pe holul școlii și a încercat să o ademenască la el acasă. Vine beat la ore. Îi înjură ca la ușa cortului. Pe băieți îi bate și îi pedepsește cum îi trece prin cap. I-a pus să stea sub catedră să îi miroasă lui picioarele. Nu mai suportăm și ne e frică să ne mai aducem copiii aici la școală”, povestește Roxana Daniela Anghel, mama unei fetițe de clasa a V-a.

După spusele mamelor, profesorul face legea în școală, profitând de o veche prietenie cu directorul unității care încearcă să îi acopere scăpările.

” Toată lumea din sat știe, chiar și cei de la postul de poliție, că acest om are o problemă cu băutura și din acest motiv se comportă așa. Am sesizat Inspectoratul Școlar Județean Teleorman și a trimis aici un inspector care nu a luat nicio măsură. Nu știm ce să ne mai facem” mai spune mama unui elev de clasa a VII-a.

Copiii vorbesc cu frică despre profesorul de limba și literatura română Ciobanu Marian.

” Pe mine m-a bătut că nu mi-am făcut tema. M-a pus în coșul de gunoi cu capul să stau acolo în genunchi. M-a dat cu capul de pereți. Ne-a trimis la muncă. Să muncim la el în grădină, să îi cărăm lemnele. Ne-a tuns. Ne-a înjurat de mame”, povestesc câțiva elevi din clasa a VII-a.

Copiii mai spun că dascălul vine băut la școală și fumează cu ei în clasă.După spusele copiilor , înjurăturile grosolane sunt la ordinea zilei la orele de limba română. Fetele de clasa a VIII-a spun că dascălul, aflat mai mereu sub influența alcoolului, le jignește și le face avansuri.

” Pe o colegă de-a noastră a pus-o să stea aplecată pe catedră cu picioarele desfăcute, așa , doar ca să își bată joc de ea”, povestește o elevă.

Copiii din clasa a VIII-a care au în față examenul de evaluare națională se tem că profesorul se va răzbuna pe ei, din cauza faptului că s-au plâns de comportamentul acestuia.

Pus în fața acuzațiilor venite de la copii și părinți, profesorul Marian Ciobanu vorbește mai repede despre activitatea sa literară, decât despre prestația de la clasă. Amintește că este autorul unei cărți de critică despre opera lui Marin Preda și că este prieten cu Eugen Simion.

” Voi știți cine sunt eu? Eu sunt Marian Ciobanu, am scris o carte despre Marin Preda”, spune dascălul, vizibil amețit de alcool, încă de la prima oră de curs.

Întrebat dacă își înjură și își bate elevii, dascălul recunoaște că își mai iese din fire.

”Când mă supăr , cum să nu zic așa ceva? Cum mama dracului să nu înjuri în țară asta de rahat? Cînd eu nu pot să stau liniștit pentru că anumiți părinți nu știu alfabetul, nu știu tabla înmulțirii. Este vina părinților. Uitați-vă, vedeți pe cineva în uniformă școlară? Vin să facă parada modei”.

VIDEO – Marian Ciobanu, profesorul acuzat

Problema dascălului care vine băut la ore și jignește copiii este cunoscută atât de conducerea unității din Siliștea Gumești, cât și de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Teleorman, iar responsabilitatea este pasată dintr-o parte în alta. Directorul școlii, Anghel Mihăiță, vechi prieten al profesorului Ciobanu recunoaște că acesta ar avea probleme, dar spune că nu are ce să îi facă.

” El este titular la noi la școală de 15-16 ani. O vreme a fost plecat în București. A revenit în 2012. Din cauza sesizărilor primite de la părinți, am sesizat și noi Inspectoratul.  În Consiliul de Administrație al școlii s-a luat decizia, în 2012, să îi facem o observație scrisă. Am înțeles că de la toamnă va pleca la un liceu în Videle. El are ceva probleme, dar altfel este un dascăl bun și un om foarte pregătit”, spune directorul.

Întrebat de ce îl primește băut în unitate, directorul dă de înțeles că, de cele mai multe ori, preferă să ignore problema: ” Acum ce să facem? Să îi punem fiola”?

Profesorul problemă nu va mai preda din toamnă la școala din satul lui Marin Preda. El a fost detașat la Liceul din Videle. Conducerea ISJ Teleorman recunoaște că, în cazul profesorului Ciobanu, mutarea nu este o soluție, dar spune că mai mult de atât instituția nu poate acționa.

Marian Ciobanu, profesorul de la şcoala din Siliştea Gumeşti, acuzat că vine băut la şcoală şi îşi agresează elevii a intrat de astăzi, 7 mai, în concediu medical. Dascălul se va afla în concediu medical până la finalul anului şcolar, aşa că nu va mai preda la unitatea din Siliştea Gumeşti.

Adaugă un Comentariu

*