Știri, Muntenia-Sud, România|joi, august 6, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » SUD MUNTENIA: Incendiul din câmp, la un pas să cuprindă mai multe case

SUD MUNTENIA: Incendiul din câmp, la un pas să cuprindă mai multe case 

Foto: Adevărul

Să vină pompierii, focul se apropie de locuințe! Așa suna mesajul disperat al unui cetățean, care a apelat numărul unic de urgență 112, anunțând că incendiul care se manifesta la vegetația uscată din apropierea unor locuințe din comuna Vitănești, judeţul Teleorman, amenința să se extindă la acestea.

Pentru localizarea și lichidarea focului au intervenit pompierii militari alexăndreni, vâlvătaia fiind stinsă în aproximativ 40 de minute. Incendiul a distrus vegetația uscată de pe o suprafață de aproximativ 3.000 mp și a fost stins înainte de a se propaga la locuințele învecinate. Valoarea bunurilor salvate a fost apreciată la suma de 40.000 de lei. Din primele cercetări efectuate la fața locului, cauza probabilă a incendiului a fost o țigară aruncată la întâmplare de un trecător.

Intervenţii asemănătoare au avut şi pompierii din celelalte judeţe ale Regiunii Sud Muntenia:

DÂMBOVIŢA

În acest safârşit de săptămână, pompierii dâmboviţeni au intervenit la 6(şase) incendii de vegetaţie, în care au ars cca.14 hectare de vegetaţie uscată, astfel:
Detaşamentul Târgovişte (com.Aninoasa – 10ha);
Detaşamentul Găeşti (oraş Găeşti – 9000mp);
Detaşamentul Moreni (com. Filipeştii de Pădure – 3ha);
Detaşamentul Găeşti (oraş Pucioasa – 1000mp);
Garda Răcari (com. Conţeşti – 500mp);

ARGEŞ

Detaşamentul de Pompieri Câmpulung a intervenit în comuna Mihăeşti, sat Valea Popii, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţia uscată. Au fost mistuite de flăcări 9 hectare. Cauza incendiului – folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera focul.

Două echipaje cu două autospeciale cu apă şi spumă de la Detaşamentul de Pompieri Piteşti au intervenit în municipiul Piteşti, cartier Tudor Vladimirescu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţia uscată. A ars păpuroişul de pe o suprafaţă de un hectar. Incediul a fost generat intenţionat prin folosirea unei surse de aprindere.

Şi pompierii din Topoloveni au avut în acest week-end intervenţii pentru stingerea unor incendii izbucnite pe terenuri cu vegetaţie uscată. Au fost afectate 5 hectare.

REGULI DE PREVENIRE

Pentru a preveni şi reduce riscurile de producere a incendiilor în gospodăriile cetăţeneşti, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se impune a se realiza cu respectarea următoarelor măsuri:
• arderea se va realiza numai în condiţii meteo fără vânt;
• colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi moderate astfel încât arderea să poată fi controlată;
• arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale va avea loc în zone cât mai îndepărtate de fondul forestier, locuinţe şi anexe gospodăreşti, reţele electrice, de comunicaţii, conducte de transport gaze naturale/produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
• arderea se va realiza numai pe timpul zilei;
• se impune asigurarea mijloacelor şi a materialelor necesare pentru stingerea eventualelor incendii;
• obligatoriu arderea va fi supravegheată permanent;
• înainte de părăsirea locului arderii, se va realiza cu atenţie stingerea totală a focului;
• se interzice acoperirea cu pământ a focarelor.

Se impune supravegherea permanentă a copiilor pe toata durata arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale. Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii, constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.

În conformitate cu prevederile legale, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi” sau „amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi” se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

 

Adaugă un Comentariu

*