Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 3, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » TELEORMAN: Sinistraţii încă aşteaptă ajutorul de la Guvern

TELEORMAN: Sinistraţii încă aşteaptă ajutorul de la Guvern 

Foto: adevarul.ro

Locuitorii din Teleorman loviţi de inundaţii acum trei săptămâni nu au primit deocamdată ajutorul promis de premierul Victor Ponta.
Sătenii din 27 de localităţi din Teleorman au fost loviţi de inundaţii, de Paşte, perioadă în care premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea au vizitat zona şi au promis că vor da bani pentru refacerea digurilor, dar şi a caselor afectate.  Între timp, apele s-au retas, dar cele 167 de case afectate au rămas la fel. Liniştea s-a aşternut şi pe uliţele din Beiu, sat devenit cunoscut ca fiind locul în care guvernanţii au fost traşi de pompieri cu barca. Guvernanţii le-au promis sătenilor din Beiu, imediat după inundaţii, construcţia unui dig care să îi apere de ape. Este vorba despre o investiţie pentru care s-au alocat şi 15 milioane lei în şedinţă de Guvern, imediat după vizita premierului la Beiu. Până la construcţia digului însă, oamenii aşteaptă materialele de construcţie promise de guvernanţi, pentru a repara stricăciunile provocate de viitură, scrie adevarul

„De când a venit comisia de expertiză să vadă  care sunt pagubele, nu a mai venit nimeni pe la noi. Ni s-a spus că vom primi materiale. Nu am primit. Am avea nevoie de ciment, de cărămidă pentru a repara ce au stricat apele, dar deocamdată n-am văzut nimic“, povesteşte Marian Totolan, unul dintre sătenii afectaţi de viitură.

Bărbatul a trăit aceeaşi experienţă în 2005, când apele umflate ale râului Vedea i-au distrus casa şi când, spune el, nu i s-a dat nici măcar o cărămidă, fiind nevoit să-şi ridice singur o altă casă. În situaţia lui Totolan, în Beiu mai sunt aproximativ 25 de familii care aşteaptă materiale de construcţie.

Ioana Magereanu, primarul comunei Ştorobăneasa, confirmă faptul că, până acum, la Beiu nu au ajuns materiale de construcţie. „Evaluarea pagubele s-a făcut, s-a încheiat constatarea la fiecare casă şi acum aşteptăm“, spune edilul.

De asemenea, termenul dat de premierul Victor Ponta pentru realizarea digului, 31 august 2014, pare nerealist pentru localnici. „Termenul de 31 august nu este unul realist. Având în vedere cât durează documentările, nu cred ca se poate termina aşa repede“, mai spune primarul din Ştorobăneasa. Viiturile de pe râurile Teleorman şi Vedea au afectat 167 de case, 403 curţi şi 639 de anexe gospodăreşti. Bilanţul pagubelor produse în Teleorman mai include patru poduri şi 45 de podeţe, 50 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale, 1.362 de hectare de teren arabil şi 1.325 hectare de fâneţe, 2.265 hectare de pădure, 46,7 hectare plantaţii tinere, 16 hectare cu semănături de ghindă, 9,5 hectare cu semănături în pepiniere silvice şi un drum forestier
După spusele lui Dragnea, Consiliul Judeţean Teleorman ar fi trebuit să se ocupe de amenajarea unui depozit pentru materialele de construcţie trimise de Guvern. Cum ajutoarele nu au venit, instituţia care conduce judeţul aşteaptă, ca şi sinistraţii, alocarea fondurilor necesare pentru materiale.

Adaugă un Comentariu

*