Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, februarie 8, 2023
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » TERMEN: Cardul de sănătate va putea fi folosit în paralel cu sistemul actual până la 1 mai 2015

TERMEN: Cardul de sănătate va putea fi folosit în paralel cu sistemul actual până la 1 mai 2015 

Foto: Realitatea TV

Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate va deveni operațional începând cu 1 februarie 2015 și va putea fi utilizat de către asigurați la medicii de familie, în spitale și în farmacii, precum și de către furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale.

Pentru o perioadă de trei luni, respectiv între 1 februarie şi 30 aprilie, cardul de sănătate va putea fi utilizat în paralel cu sistemul actual, urmând ca începând cu 1 mai 2015 utilizarea acestui document în sistemul de asigurări sociale de sănătate să devină unicul instrument de validare a serviciilor medicale.

Guvernul a aprobat astăzi o Hotărâre care modifică normele de aplicare privind cardul național de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit actului normativ, serviciile medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală se acordă în condiţiile actelor normative în vigoare, fără a fi necesar cardul național de asigurări sociale de sănătate.

„Persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani după 1.02.2015 sau dobândesc calitatea de asigurat prin plata contribuției ulterior acestei date şi, ca urmare, nu li s-a emis încă un card național de sănătate, vor face dovada calităţii de asigurat in baza unei adeverinţe de asigurat eliberată de casa de asigurări de sănătate. Această adeverinţă este valabilă până la data la care asiguratul intră în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia”, se arată într-un comunicat de presă emis de Guvernul României.

Persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă primirea cardului național, vor depune o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens la casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidenţă, însoţită de cardul național, în situaţia în care acesta a fost distribuit. Aceste persoane vor face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat, având o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de către casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă.

„Cardurile naţionale de sănătate nedistribuite şi predate de către operatorul de servicii poştale la casele de asigurări de sănătate urmează a fi distribuite asiguraţilor de către casele de asigurări de sănătate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul, fie prin intermediul medicilor de familie, cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical”, precizează sursa citată.

Răspuns la TERMEN: Cardul de sănătate va putea fi folosit în paralel cu sistemul actual până la 1 mai 2015

  1. florin

    Ce se întâmplă când un medic de familie refuza activarea cardului de sănătate pe motiv ca încă nu este obligatoriu decât de la 1 mai 2015?Cum se poate soluționa aceasta problema?

     

Adaugă un Comentariu

*