Știri, Muntenia-Sud, România|joi, ianuarie 21, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » Teroare în Năieni, satul evadatului de la Moreni

Teroare în Năieni, satul evadatului de la Moreni 

Deţinutul evadat la 9 martie a pus pe jar locuitorii din Năieni după ce fratele lui a anunţat că „Eugen vine să le ia gâtul celor care l-au turnat“. Cei care au depus mărturie împotriva lui Eugen Galeş, condamnat pentru vătămare corporală şi suspect de crimă, dorm cu furca la cap şi sunt păziţi de jandarmi.

Evadarea lui Eugen Galeş (39 de ani), miercurea trecută de la Judecătoria Moreni, a semănat teroare în satul buzoian Năieni, localitatea natală a deţinutului. El a reuşit să fugă de sub escorta poliţiştilor care-l aduseseră în instanţă pentru un proces civil de la Penitenciarul Mărgineni, unde îşi ispăşea pedeapsa de 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru că şi-a nenorocit în bătaie mătuşa în 2003. Imediat ce în sat s-a aflat că Eugen a fugit de la puşcărie, oamenii au intrat în alertă. Mulţi dintre localnici dorm cu furca sau toporul la cap de frica individului care a ameninţat că va face moarte de om.

Groaza pe uliţă

În Năeni, acolo unde se bănuieşte că evadatul a comis două crime în aprilie anul trecut, localnicii s-au baricadat în case, nu mai ies după lăsarea întunericului şi se uită în urma lor la fiecare pas pe care îl fac. Asta din cauza ameninţărilor pe care Eugen Galeş le-a transmis sătenilor din închisoare prin intermediul fratelui său, taximetrist în municipiul Buzău. „A trimis vorbă din puşcărie că o să evadeze şi că o să mă omoare pe mine, pe fiu-meu şi pe domnul primar. Atunci când am auzit, am râs, dar acum suntem terminaţi de frică, pentru că ştim ce îi poate capul”, ne-a declarat Ilie Galeş, văr de-al fugarului.

Ilie Galeş s-a judecat ani de zile cu criminalul pentru pământul primit moştenire de la părinţi şi pentru bătăile pe care le-a luat din această cauză de la vărul violent. Crede că Eugen Galeş a evadat ca să se răzbune pe el şi îi este frică să nu sfârşească cu o sapă în cap, aşa cum s-a întâmplat anul trecut cu mătuşa lui şi cu încă un consătean. Familiile celor trei persoane vizate sunt păzite de poliţişti şi de jandarmi.

Cu jandarmii la uşă

„Au fost instituite măsuri de protecţie a unor persoane pentru care sosirea evadatului pe raza judeţului Buzău ar reprezenta un risc”, a declarat comisar Florina Crucianu, purtător de cuvânt al IPJ Buzău. Motivul pentru care pe lista criminalului se află şi edilul comunei nu este ştiut de nimeni, dar Marian Apostol este păzit atât acasă, cât şi la Primărie. „Stau pe lângă casă cu mitralierele în mână, pregătiţi în orice moment. De asemenea, sunt câteva echipaje şi în centru, la Primărie. Nu mi-e teamă, pentru că nu ştiu ce ar putea avea cu mine”, a declarat Marian Apostol, primarul comunei Năeni.

Ecaterina Galeş, mătuşa deţinutului, a încasat nenumărate bătăi de la Eugen. Femeia a avut patru coaste fisurate şi a rămas fără un deget. Ea spune că nu poate dormi de frică, chiar dacă e păzită de jandarmi şi de poliţişti înarmaţi. „Stăm cu furca la cap, cu geamurile şi uşile ferecate. Sare inima din mine de fiecare dată când aud câinii lătrând. Ilie, fecioru-meu, nici nu se poate duce să lucreze la câmp de frică. Ne rugăm la Dumnezeu să-l prindă mai repede, să scăpăm de coşmarul ăsta”, a mărturisit Ecaterina Galeş.

Mama fugarului: „L-au omorât!”

Mama lui Eugen Galeş refuză să creadă că este vorba de evadare şi se teme că e o înscenare a poliţiştilor. „Băiatul meu este plecat de opt ani. Eu nu l-am văzut decât atunci când l-au închis. De când este la puşcărie, a fost la el băiatul cel mare, eu nu am fost. De când este acolo, numai în bătaie l-au ţinut. Dacă vine acasă, eu vin cu el la Poliţie. Dar el nu e fugit, e omorât, l-au făcut scăpat şi l-au împuşcat”, spune Elena Galeş, mama evadatului.

Temerile sătenilor din Năieni sunt alimentate şi  de faptul că trecutul lui Eugen Galeş este presărat de incidente violente. Cunoscut şi ca „omul pădurii”, a stat ascuns şapte ani în codrii Buzăului, într-o grotă. Galeş fusese condamnat pentru că şi-a bătut mătuşa, fiind prins anul trecut, după ce în Năieni s-au produs două crime îngrozitoare.

Prima victimă se numea Maria Şerban (70 de ani). A fost găsită moartă, la 15 aprilie 2010, pe un teren din spatele casei. Avea o gaură în cap produsă, cel mai probabil, cu o sapă. Femeia era văduvă şi locuia singură de mai mulţi ani. În spatele casei avea o bucată de pământ din cauza căreia se certa frecvent cu fratele său. În scurt timp, anchetatorii şi-au îndreptat atenţia către fiul acestuia, Eugen Galeş, care în urmă cu şapte ani fusese condamnat, apoi dat în urmărire generală.

Imediat după această crimă, şi un bărbat a fost găsit mort pe câmp. Avea capul zdrobit. Ionel Paraschiv, un tânăr de 31 de ani, plecase de dimineaţă de acasă cu calul şi căruţa, dar nu s-a mai întors. Familia l-a căutat şi tatăl a fost cel care l-a găsit mort pe câmp. Anchetatorii au plecat în căutarea calului şi a căruţei şi au aflat de la localnici că un individ a rămas împotmolit cu căruţa într-un pârâu. Au luat-o către zona indicată şi l-au găsit pe suspect alături de calul victimei în albia pârâului. Era Eugen Galeş. Dosarul crimelor este încă în lucru, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

Sursa: www.stiriexpres.com

VEZI AICI VIDEO

 

Adaugă un Comentariu

*