Știri, Muntenia-Sud, România|luni, august 19, 2019
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » TIMP LIBER: Gratuit, proiecţie de film la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte

TIMP LIBER: Gratuit, proiecţie de film la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte 

Photography by Kev Williams

Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte vă invită să vizionaţi, de la ora 19:00, filmul documentar „Chuck Norris vs Communism”, de Ilinca Călugăreanu, regizor ce locuieşte în Anglia, dar care a crescut în România anilor 1980, în timpul unui „regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului naţional de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică şi filme cenzurate”, după cum mărturiseşte.

„Într-o zi, pe când aveam şase ani, părinţii meu au reuşit să împrumute un aparat video. Şi-au invitat prietenii la noi acasă şi toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Ţin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simţit atunci când am păşit în sufragerie – ca şi cum aş fi intrat într-o lume secretă, magică şi liberă”, spune Ilinca Călugăreanu.

Regizoarea vă propune un documentar despre distrugerea Cortinei de Fier şi deschiderea unei ferestre către o nouă lume, cu ajutorul filmelor occientale.

„În România anilor 1980, o piaţă de casete VHS la negru şi o curajoasă traducătoare au adus magia filmului populaţiei şi au semănat seminţele unei revoluţii. În 1985, Irina Margareta Nistor, o tânără traducătoare care, în timpul zilei traducea filmele Comitetului de Cenzori a Televiziunii Naționale, asistând zilnic la absurditățile sistemului comunist care eradica rapid orice informație din Vest, a cunoscut un antreprenor misterior – afaceristul Zamfir, care comercializa casete video. Acesta introducea ilegal în România casete video, pe care le copia şi le distribuia în ţară.

Acela a fost începutul unei relaţii profesionale care a durat mai bine de un deceniu. Irina Margareta Nistor spune că a dublat în total peste 3.000 de filme. Datorită ei, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme şi Bruce Lee au devenit eroi extrem de populari în România. Pentru prima dată oamenii au văzut ce le lipsește cu adevărat: supermarket-uri pline cu alimente, capcanele bogăției, ultima modă, mașini de lux și, mai ales, libertate”, se arată într-un comunicat al Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte.

Adaugă un Comentariu

*