Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, octombrie 21, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » TIMP LIBER: Peştera Ialomiţei, un loc unde îţi găseşti liniştea şi te încarci energetic!

TIMP LIBER: Peştera Ialomiţei, un loc unde îţi găseşti liniştea şi te încarci energetic! 

pestera ialomitei 1

Peştera Ialomiţei din Bucegi este un loc încărcat de mister, legendă şi energii nebănuite, după cum se exprimă parapsihologii care au cercetat amănunţit lăcaşul din măruntaiele muntelui.

Printr-un proiect implementat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa cu fonduri europene nerambursabile, acest monument natural deosebit, cunoscut drept sanctuar al dacilor, a fost pus în valoare, astfel încât turiştii să poată descoperi centimetru cu centimetru „Palatul de sub munte”. Au fost construite pasarele de acces şi spaţii de observare. De asemenea, întreaga peşteră este luminată, formaţiunile geologice putând fi observate în toată spendoarea lor. Au dispărut improvizaţiile de altă dată, treptele nesigure din lemn, parapeţii putrezi etc. Grupurile de turişti pot beneficia, la cerere, de ghizi specializaţi.

pestera ialomitei 2

Iubitorii muntelui pot parcurge peştera până în punctul numit „La Altar”. Diferenţa de nivel de la intrare până în această zonă este de 60 de metri. Traseul cu prinde sala Mihnea Vodă, cu o lungime de 115 metri şi o înălţime de 10- 25 de metri. Urmează, înainte de a pătrunde în sălile Decebal şi Sfânta Maria, un pasaj cu o lungime de circa 20 de metri. Trecem apoi printr-un soi de galerie lungă de 40 de metri pentru a ajunge „La Răspântie” şi în „Sala Urşilor”, ce are o lungime de 72 de metri şi o înălţime de 25 de metri. Denumirea are legătură cu scheletele întregi ale ursului cavernelor, uriaş de temut cu mii de ani în urmă, descoperite aici. Din Sala Urşillor pornim prin „Fundul Peşterii”, o galerie înaltă de 2 metri care ne duce la Altar, ultimul punct ce poate fi vizitat.

Turiştii pot ajunge la Peştera Ialomiţei din Bucegi cu telecabina de la Buşteni spre Babele şi apoi spre Peştera. Evident românii pasionaţi de munte pot alege să urce pe jos, urmând traseele marcate, însă numai în perioadele când cărările montane sunt deschise. De asemenea, puteţi alege să mergeţi la Peştera Ialomiţei cu maşina, pe DJ 714, Glod – Ssanatoriul Moroieni – Zănoaga – Bolboci – Padina – Peştera. Drumul Colta 1000 – cabana Cuibu Dorului – Dichiu – Peştera este închis circulaţiei. Înainte să porniţi la drum spre Peştera Ialomiţei vă recomandăm să consultaţi autorităţile, pentru a afla exact, în funcţie de perioada anului, ce trasee spre inima Bucegilor sunt accesibile.

Adaugă un Comentariu

*