Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, septembrie 22, 2019
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » TIMP LIBER: Salina Ocnele Mari din judeţul Vâlcea, un loc de unde nu-ţi vine să mai pleci! FOTO

TIMP LIBER: Salina Ocnele Mari din judeţul Vâlcea, un loc de unde nu-ţi vine să mai pleci! FOTO 

salina ocnele mari 6

Despre Salina Ocnele Mari, situată la doar 8 kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea, citisem pe internet diferite materiale de prezentare, însă abia de curând ne-am făcut timp să ajungem acolo. Şi ne-am felicitat pentru alegerea făcută!

Parcul turistic, recent amenajat pe o suprafaţă de aproximativ 20.000 mp, la 226 de metri faţă de nivelul mării, este unul deosebit. Găseşti în subteran: muzeu, biserică, magazin de suvenire, terenuri de baschet, de tenis, de volei, mese de biliard şi pentru jocul de ping-pong, locuri de joacă pentru copii, sală de cinema, spaţii pentru relaxare, restaurant şi cramă. Înălţimea camerelor este de 8 metri, iar diferenţa de nivel faţă de intrare este de 29 de metri. Temperatura se situează între 13 şi 15 grade Celsius. prin urmare, trebuie să vă îmbrăcaţi mai gros, mai ales dacă v-aţi propus să rămâneşi în subteran pentru mai multe ore.

Accesul în salină se face cu autocarul, care circulă la un interval de 30 de minute, între orele 10:00 – 17:00, ultima intrare fiind la ora 16:00. Timpul de mers este de aproximativ 10 minute. Biletul costă 17 lei, iar elevii, studenţii şi pensionarii plătesc doar 8 lei. Copiii cu vârstă subt 3 ani beneficiază de gratuitate. Persoanele care au nevoie de cure terapeutice la salină pot achiziţiona abonament pe 7 zile, caz în care tariful este mai mic. Pentru cazare, se poate opta pentru una din pensiunile din zonă.

În salină se pot trata următoarele afecţiuni: astm bronşic; infecţiile respiratorii; bronşita asmatică; bronsiectazia, pneumoconioza; traheobronşita; rinita cronică; sinuzita; bisinoza; silicoza; polipoza faringiană; amigdalita; insuficienţa respiratorie; emfizemul pulmonar; nevroza; oboseala cronică şi diferite tipuri de alergii.

salina ocnele mari 1salina ocnele mari 2salina ocnele mari 3salina ocnele mari 4salina ocnele mari 5

Penitenciarul de la Ocnele Mari, dispărut odată cu surparea salinei, a reprezentat până în anul 1948 unul dintre centrele în care, alături de deținuți de drept comun, au fost încarcerați și membri ai Partidului Comunist din România, printre care și Gheorghe Gheorghiu-Dej. După instaurarea regimului comunist, penitenticiarul a devenit unul dintre cele mai importante lagăre de concentrare a luptătorilor din Mișcarea Națională de Rezistență Anticomunistă. Unul dintre cele mai semnificative figuri intelectuale încarcerate la Ocnele Mari a fost și gânditorul Petre Țuțea. De numele acestuia se leagă unul dintre puținele evenimente fericite din istoria pușcăriei, și anume încetarea procesului de reeducare, ca urmare a protestului înaintat de Țuțea directorului penitenciarului, prin care amenința cu sinuciderea în masă a tuturor deținuților politici. Penitenciarul rămâne în istoria României drept unul dintre cele mai dure centre de detenție, unde condițiile insuportabile contribuiau decisiv la distrugerea psihică și fizică a deținutului.

Adaugă un Comentariu

*