Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, ianuarie 22, 2020
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » TIMP LIBER: Vizitează castelele „ascunse” ale României!

TIMP LIBER: Vizitează castelele „ascunse” ale României! 

Castelul Teleki - Gornesti

Asociaţia ARCHE a lansat astăzi, 12 aprilie 2016, înscrierile pentru tururile culturale din seria Castle Break: „Zestrea Transilvaniei”, „Perlele Mureșului”, „Moldova: rafinament, ospitalitate și bucate alese”, respectiv „Podgorii, conace şi vinuri munteneşti”. Proiectul este unul social, prin urmare tariful este unul accesibil tuturor categoriilor de public. Înscrierile se pot face direct pe site-ul proiectului – www.castlebreak.ro, în limita a 45 de locuri pentru fiecare program cultural derulat.

Turul se desfășoară pe parcursul unui weekend și include vizite la castele mai puțin cunoscute din România, incursiuni în lumea satelor pitorești, întâlniri cu meșteșugari și producători locali, dar și degustări și mese în aer liber cu preparate neaoșe și bucate alese. Itinerariile propuse includ peste 20 de reședințe ale elitelor de altădată – castele, palate, cule, curii sau conace – dar și vizite la producători și meșteșugari locali, degustări de produse tradiționale, precum și întâlniri cu artiști, arhitecți și alți actori implicați în revitalizarea patrimoniului cultural, fie el construit sau imaterial.

„Zestrea Transilvaniei” are loc în perioada 18-20 iunie, valorificând – pe lângă zilele de sâmbătă și duminică – și ziua liberă acordată cu ocazia Rusaliilor. Itinerariul include tururi ghidate la Palatul Brukenthal din Avrig, castelul Gyulay-Ferencz din Mintia și Centrul Cultural Sâncrai, dar și vizite la Muzeul Civilizației Populare „Astra” și Bastionul Roșu din Ilia. Desigur că din lada de zestre a Transilvaniei nu puteau lipsi nici galeriile romane și ulițele Roșiei Montane, nici Alba Iulia – „Cealaltă Capitală”.

Desfășurându-se tot pe parcursul unui week-end prelungit (13-15 august), turul „Moldova: rafinament, ospitalitate și bucate alese” propune o călătorie prin epoca de aur a Moldovei, cu boieri în uniforme militare şi domniţe fascinate de moda de la Paris. Programul cuprinde vizite și tururi ghidate la castele și conace ale celor mai vechi familii nobiliare ale Moldovei – Ghyka, Rosetti, Polizu, Sturdza sau Cantacuzino – dar și surprize culinare pregătite de prieteni dragi.

„Perlele Mureșului” are loc în perioada 27-28 august și aduce în prim-plan reședințe nobiliare situate pe Valea Mureșului, introduse recent în circuitul turistic, precum Castelul Teleki din Gornești și Castelul Kemeny din Brâncovenești. Desigur că niciun tur al Văii Mureșului nu poate fi complet fără o vizită la atelierul unui maestru lutier din Reghin și degustarea celor mai gustoase dulcețuri, la Saschiz și Uila. Itinerariul se încheie la conacul Apafi și biserica fortificată din Mălâncrav, unde călătorii vor afla de ce lumea satului transilvănean a stârnit pasiuni chiar și în familia regală britanică.

„Podgorii, conace şi vinuri munteneşti” îşi propune să prezinte în mod integrat patrimoniul arhitectural al Dealurilor Munteniei, indisolubil legat de tehnica viticulturii şi a vinificaţiei. Organizat în perioada 3-4 septembrie, turul îi introduce pe participanţi în atmosfera nobilă a conacelor-cramă ale boierimii de odinioară din Ţara Românească. Participanții vor avea oportunitatea de a cunoaşte şi sta de vorbă cu proprietari-antreprenori, unii dintre ei chiar expați, care vor relata povestea revitalizării conacelor și motivele pentru care s-au îndrăgostit – uneori remediabil – de patrimoniul cultural românesc.

Adaugă un Comentariu

*