Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, decembrie 3, 2022
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » TIMP LIBER: Vizitează Muzeul Naţional al Poliţiei Române, inaugurat acum 16 ani la Târgovişte

TIMP LIBER: Vizitează Muzeul Naţional al Poliţiei Române, inaugurat acum 16 ani la Târgovişte 

Foto: Mihail Robescu

Ideea înfiinţării unui Muzeu al Poliţiei Române la Târgovişte, oraş cu însemnate repere istorice, s-a născut în anul 1998, când delegaţia I.P.A. (Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor) – Regiunea Dâmboviţa, împreună cu colegii din Braşov şi Timiş, cu asistentul secretarului general şi cu trezorierul naţional au efectuat o vizită în Ungaria.

Printre obiectivele vizitate s-a numărat şi Muzeul Poliţiei Maghiare, cu rol de liant între comunitate şi poliţişti. De aici a venit ideea înfiinţării unui muzeu similar şi în ţara noastră. Astfel, la 7 iulie 2000, cu ocazia Zilei Poliţiei Române (sărbătorită atunci pe 8 iulie), într-o atmosferă de mare sărbătoare, în prezenţa ministrului de interne, şi-a deschis porţile Muzeul Poliţiei Române.

inaugurare muzeul politiei

Această instituție prezintă evoluţia Poliţiei Române de la începutul sec. al XIX-lea, până în prezent, precum şi relaţiile de prietenie şi de colaborare dintre poliţiştii români şi poliţiştii din alte ţări.

CITEŞTE ŞI: Muzeul Naţional al Poliţiei Române te poartă în istorie până la înfiinţarea Agiei

Muzeul Poliţiei Române (Casa coconilor) a fost amenajat într-o clădire monument istoric, cu o mare valoare artistică şi istorică, construită în anul 1701, din iniţiativa domnitorului Constantin Brâncoveanu pentru copiii domnitorului. Între anii 1867 şi 1893, cu ocazia construirii Prefecturii, Casa Coconilor a fost refăcută în stil neoclasic.

La etaj se află un hol destinat expoziţiilor temporare, unde au fost vernisate peste 115 de expoziţii. De-a lungul holului, pe o parte și pe cealaltă, se află câte trei încăperi unde s-a amenajat expoziţia de bază a muzeului.

Muzeul se află în apropierea Curţii Domneşti, pe Calea Domnească nr. 187. Programul de vizită este de luni până dumincă, între orele 09:00 şi 17:00, iar preţul unui bilet este de 5 lei şi 2,5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

muzeul politiei 2

Adaugă un Comentariu

*