Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iunie 27, 2022
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » TRADIŢIE: Montaniarzii dâmboviţeni au efectuat pentru a 30-a oară „Traversarea Negru Vodă”

TRADIŢIE: Montaniarzii dâmboviţeni au efectuat pentru a 30-a oară „Traversarea Negru Vodă” 

Foto: Geo Badea

Nouă membri ai Asociației de Turism Chindia Târgoviște​ au efectuat, în acest week-end, a 30-a traversare a Munților Leaota, traseu care presupune parcurgerea celor 30 de kilometri de la Cabana Leaota până la Padina. Din echipa de temerari care a dus mai departe tradiţia au făcut parte: Mihai Radu, Bogdan Drăgoi, Dobra Alexandru​, Maria Simion​, Petrică Mihăilă, Bogdan Georgescu​ şi Geo Badea, fiind așteptați în zona Muntelui Bucșa de Petre Preda și Aurelian Cotinescu.

„Chiar dacă tehnic nu pune probleme, ca anduranță, «Traversarea Negru Vodă», denumită astfel de cel care a iniţiat-o şi organizat-o ani la rând – Marcel Puiu, necesită mult efort fizic și multă uzură psihică. Se spune că o tură de acest gen te poate pregăti chiar pentru marii munți. Partea cea mai interesantă a traversării o reprezintă, fără doar și poate, peisajul minunat oferit de masivele din jur: Iezer, Piatra Craiului, Bucegi, iar mai în depărtare, spre vest, Parângul, Căpățânii și Munții Lotru-Cândrel”, spune Geo Badea, unul dintre cei care s-au încumetat să efectueze traversarea în acest an.

Foto: Geo Badea

Foto: Geo Badea

S-a pornit la drum sâmbătă-dimineaţă, în jurul orei 04:30, după o noapte incomodă petrecută la Cabana Leaota, aflată într-un stadiu avansat de degradare. Datorită vremii bune şi zăpezii nu foarte mare s-a înaintat destul de bine pe creastă, astfel că în jurul orei 08:30, temerarii ajunseseră deja pe Vârful Leaota (2133 m).

„Vântul intens și temperatura scăzută nu ne-au lăsat să zăbovim aici prea mult, apelând la o pauză scurtă pentru poze, apă și merinde. Drumul pe creastă s-a făcut peste vârfuri mai puțin cunoscute, Jugureanu, Secările, Pietrele Albe, Dudele și, într-un final, Bucșa, cea care ne apropie cel mai mult de Șaua Strungulița, «poarta» de itrare în Munții Bucegi. Plecați pe întuneric de la Cabana Leaota, ajungem pe lumină la Cabana Padina, în jurul orei 13:30, după nouă ore şi jumătate de mers, cu pauze rezonabile. A fost de departe cea mai frumoasă zi de traversare la care am participat”, povesteşte Geo Badea.

Foto: Geo Badea

Foto: Geo Badea

 

Adaugă un Comentariu

*