Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, martie 7, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » TRADIŢIE: „Şcoala Curajului”, tabără de educaţie non-formală cu specific montan!

TRADIŢIE: „Şcoala Curajului”, tabără de educaţie non-formală cu specific montan! 

scoala curajului 1

40 de tineri iubitori ai naturii, având prioritate cei cu oportunităţi reduse, grupați în 10 echipe de câte patru persoane (doi băieţi şi dăuă fete) și reprezentând tot atâtea unități de învățământ, au fost prezenți, pentru o săptămână, în munții Bucegi şi Leaota, pentru a străbate trasee încântătoare, pentru a-și depăși limitele și, desigur, pentru a-şi face noi prieteni și pentru a petrece seara momente de neuitat în jurul focului de tabără.

„Şcoala Curajului 2016″, tabără realizată de Asociaţia Ecologică Floare de Colț și finanțată de Ministerul Tineretului și Sportului, având ca partener Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” – Centrul Local „Naparis”, s-a bucurat şi anul acesta, al optulea consecutiv, de un succes răsunător printre participanţi.

În prima zi, a fost străbătut traseul Tabăra Căprioara – Cantonul Brătei – Şaua Lucăcilă – Vârful Zănoaga (1788m) sau „Podul cu Florile” (cel mai interesant punct de belvedere din Munţii Bucegi) – Cabana Bolboci (1460m) – Cheile Zănoagei Mari – Dobreşti – Tabăra Căprioara. Drumul a fost lung și uneori dificil, dar toată lumea s-a întors cu amintirea peisajelor superbe, vremea fiind foarte bună pentru drumeţie, spun organizatorii.

Miercuri, traseul lung şi obositor a fost înlocuit cu testarea curajului și tenacitatății, la cele trei ateliere de cățărare, pe grade diferite de dificultate, precum și la coborârea în rapel, în zona stâncii de la Gâlma. Priveliştea superbă văzută de sus şi senzaţia de victorie şi libertate au fost răsplata pentru spectaculoasa ascensiune pe lama ascuţită, echipată special cu corzi de siguranţă.

scoala curajului 3

Pentru ziua de joi, provocarea a crescut, cele 10 echipe având de parcurs un traseu nemarcat, până pe Vârful Raciu (1518m), în care mersul prin pădure, alternează cu parcurgerea de poienițe sau mersul pe pietre, direct prin firul văii. Odată ajunşi sus, perspectiva care se deschide asupra Munţilor Bucegi şi Leaota de pe Vârful Raciu este superbă, privirea neştiind încotro să alerge mai repede.

A urmat o nouă schimbare de program, pentru ziua de vineri fiind pregătite activități de speologie în bazinul Văii Rătei, pentru a face diferența între exocarst (chei, lapiezuri, horoabe) şi endocarst (peşteri şi avene), sălbăticia mediului subteran fascinându-i imediat pe tinerii participanţi.

Sâmbătă s-au desfăşurat probele de orientare turistică cu harta și busola, precum şi cea de montare de corturi, probe la care echipele s-au mobilizat pentru fiecare minut câștigat. Seara, la focul de tabără, atmosfera a fost cu adevărat… incendiară, pentru ca duminică, pe o căldură ca în luna lui cuptor, marea bătălie cu apă să încheie cu mare veselie această minunată tabără!

scoala curajului 2

Adaugă un Comentariu

*