Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 16, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » TRADIȚII NEÎNVINSE DE CRIZĂ! Locuitorii din Vișinești înving sărăcia muncind în domeniul agricol. VEZI VIDEO!

TRADIȚII NEÎNVINSE DE CRIZĂ! Locuitorii din Vișinești înving sărăcia muncind în domeniul agricol. VEZI VIDEO! 

ferma-visinesti

Când am ajuns la Vișinești, primarul comunei era pregătit să plece cu treburi la Târgoviște. Le-a lăsat însă pe toate de-o parte. I-a luat pe viceprimar și pe tehniciana veterinară și am pornit împreună spre stâna lui nea Nelu Glodeanu, aflată la câțiva kilometri de sat, tocmai în vârful dealului numit al Sultanului. Drumul – dificil, ca la munte. Am urcat și pe jos, dar și cu căruța. Peisajul – de-a dreptul mirific. Mai că ne venea să ne lăsăm ocupațiile de la oraș și să ne tragem la țară unde să ne încropim o activitate în agricultură. Liniștea deplină, răsfățată de razele calde ale soarelui de toamnă, ne vrăjise…

CRESCĂTORI DE ANIMALE DIN TATĂ-N FIU

După câteva zeci de minute de mers, am zărit printre copaci și căpițe de fân stâna lui nea Nelu. De fapt, o fermă adevărată în mijlocul pădurii. Familia Glodeanu îngrijește vreo 500 de oi, 60 de vaci, porci și o grămadă de păsări, care duc un trai tihnit sub poala codrilor.

Ne-a spus nea Nelu că nu s-ar lăsa pentru nimic în lume de această meserie, chiar dacă, nu de puține ori, a pierdut cu carul. Merge înainte, așa cum obișnuiește românul de sute de ani. Își îneacă amarul cu muncă și speranțe că mâine va fi mai bine.

VEZI VIDEO, PARTEA I

De fermă se ocupă împreună cu familia și mai are câțiva angajați. Soția lui nea Nelu este pion de bază în toată această uzină vie. Nu prididește o clipă. De dimineața până seara târziu, trudește alături de soț, băiat și noră. Ne-a spus că a urcat până în vârful dealului de mii de ori, fie vară, fie iarnă, fie ploaie, fie vânt. Nu i s-a urât cu traiul la stână.

Valorificarea produselor este dificilă. Trebuie să alergi mult, să-ți cauți clienți și mai ales să ai marfă de calitate. Soții Glodeanu nu se plâng. După atâția ani de muncă, au devenit cunoscuți și au clienți statornici.

Primarul de la Vișinești este mulțumit că în comună sunt oameni gospodari. Îi ajută pe cât poate ca reprezentant al administrației locale, dar sunt multe lucruri care trebuie să fie puse la punct, astfel încât fermierii să nu mai întâmpine atâtea probleme.

Comuna Vișinești oferă multe posibilități celor care vor să investească în agricultură. Din păcate, tinerii s-au tras la oraș sau își caută norocul prin străinătate. Este greu să aduci tinerii la sate, atâta timp cât sectorul agricol nu este susținut suficient de către stat. Doar cu o subvenție, nu se face primăvară!

Se zice că cel mai bun prieten al crescătorului de animale este veterinarul și asta pe bună dreptate. Dacă nu ai lângă tine medicul sau tehnicianul veterinar, poți să dai de necaz. Oricând, o boală poate să-ți decimeze efectivul de animale. Viorica Lungu nu precupețește nici un efort atunci când este nevoie să-și ajute consătenii.

Viorica Lungu, ca veterinar de-o viață, garantează că produsele obținute la Vișinești sunt sută la sută naturale, dar oftează când se gândește cât de greu le este crescătorilor de animale să le comercializeze.

Dacă te întinzi la vorbă, constați că agricultorii se confruntă cu o pădure de probleme în care se pierd puținele lor bucurii. De vină este și legislația care îngrădește inițiativa privată.

APICULTURA ARE VIITOR LA VIȘINEȘTI

Am decis cu greu să coborâm din Dealul Sultanului, dar mai la vale ne așteptau crescătorii de albine. Apicultorii din Vișinești. La prima vedere, ar părea că este ușor să te ocupi de o astfel de activitate. Stând mai aproape de ei, am înțeles însă că este vorba de o îndeletnicire minuțioasă și plină de taine. O meserie care necesită pasiune, altfel nu faci nimic. De lucrul acesta ne-a convins Doru Burtescu care a reușit să trăiască în armonie cu natura și cu albinele.

VEZI VIDEO, PARTEA a II-a

Discutând cu Doru Burtescu, am aflat și noi cum să alegem o miere bună. Spre exemplu, mierea de salcâm este fină, mierea de fâneață este puternică, iar mierea de mană este cea mai sănătoasă. Apicultorul din Vișinești știe ce vorbește din moment ce a reușit să-i cucerească pe nemți cu mierea pe care o produce.

Într-o grădină mai spre șosea, l-am găsit trebuluind printre stupi pe Albert Duță. Este absolvent al Politehnicii București, dar a părăsit ingineria pentru a se ocupa de apicultură. A accesat un proiect european pe Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri – și s-a pus pe treabă.

Cu atâția oameni gospodari și cu toate frumusețile din jur, comuna Vișinești ar putea să capete statutul de localitate agroturistică. Din păcate investitorii întârzie să apară, iar oamenii din sat sunt încă prea săraci să dezvolte pensiuni. Și uite așa se irosește o oportunitate…

Adaugă un Comentariu

*