Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 1, 2020
Sunteți Aici Home » ROMANI IN LUME » TRAIAN BĂSESCU I-A DĂRUIT PAPEI BENEDICT AL XVI-LEA UN TETRAEVANGHELIAR. „Am avut onoarea să întâlnesc unul dintre cei mai mari teologi şi filosofi ai lumii”

TRAIAN BĂSESCU I-A DĂRUIT PAPEI BENEDICT AL XVI-LEA UN TETRAEVANGHELIAR. „Am avut onoarea să întâlnesc unul dintre cei mai mari teologi şi filosofi ai lumii” 

basescu si papa

Președintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit vineri, 15 februarie, cu Papa Benedict al XVI-lea. Băsescu i-a mulţumit Papei Benedict pentru că a acceptat să-l primească în această vizită şi i-a amintit de momentul vizitei anterioare pe care acesta a făcut-o la Vatican, în septembrie 2008, când l-a vizitat la reşedinţa vară de la Castelul Gandolfo.

Suveranul Pontif a rostit, la începutul întrevederii, încet, câteva cuvinte de răspuns la salutul preşedintelui Băsescu. La finalul întrevederii din biblioteca privată a Suveranului Pontif, preşedintele Traian Băsescu i-a înmânat Papei Benedict cadoul său, un tetraevangheliar apărut în 2008, arătând că această carte este importantă pentru religia ortodoxă din România, fiind lucrată sub supravegherea Patriarhiei.

„Este un cadou extraordinar, mulţumesc. Cadoul meu este ceva mai mic”, a răspuns Papa Benedict, care i-a oferit preşedintelui Băsescu o medalie aniversară a pontificatului său. Volumul bisericesc oferit de preşedintele Traian Băsescu este masiv, cântărind mai multe kilograme. Are o lăţime de un metru, cu coperţile deschise, înălţimea fiind de 30 de centrimetri, iar grosimea de 25 de centrimetri.

Băsescu a avut după întâlnirea cu Papa o întrevedere cu secretarul de stat Tarcisio Bertone, apoi a depus în Bazilica San Pietro o coroniţă de flori şi a păstrat un moment de reculegere la mormântul Papei Ioan Paul al II-lea.

La recepţia oferită după-amiază de Ambasada României la Vatican, şeful statului a spus: „Am avut astăzi o întâlnire care va rămâne în sufletul meu toată viața. Întâlnirea cu Papa Benedict al XVI-lea va rămâne un eveniment, nu politic, unul de suflet, în care am întâlnit un om, un Papă, mai puternic decât acela cu care m-am întâlnit în 2008 la Palatul Gandolfo, în 6 septembrie.

Am avut sentimentul că în faţa mea era un Papă care nu avea decât un mesaj: vreau să fii bun. Un om care, prin privire, prin vorbă, prin inteligenţa frazelor nu spunea decât că are de comunicat pentru viitor. Iar ceea ce eu cred că mi-a comunicat astăzi Papa a fost în primul rând că avem nevoie de o lume mai bună şi avem nevoie să fim mai buni unii cu alţii.

Din faptul că vizita mea nu a fost anulată, am înţeles respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru poporul român. Am înţeles respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru ecumenism. Am înţeles mâna întinsă creştinilor ortodocşi de creştinii catolici. Am transmis Papei Benedict al XVI-lea mesajul catolicilor şi ortodocşilor din România, un mesaj de solidaritate, un mesaj de respect, un mesaj de înţelegere.

Am avut onoarea să întâlnesc unul din cei mai mari teologi şi filozofi ai lumii de astăzi și am sentimentul că cele 47 de cărţi excepţionale pe care le-a scris sunt doar începutul. Sentimentul întâlnirii de astăzi este că m-am întâlnit cu un Papă, un om, mai bun poate ca noi toţi la un loc şi gata să ne dea din bunătatea lui pentru totdeauna. Să mă scuzaţi pentru sinceritate, dar dacă nu aş fi sincer, mai bine nu aş vorbi.

Sursa: Gazeta Românească

Adaugă un Comentariu

*