Știri, Muntenia-Sud, România|marți, octombrie 15, 2019
Sunteți Aici Home » SOCIAL » TRAINER, Robert Iancu: Nimic nu poate să te oprească, decât propriile bariere!

TRAINER, Robert Iancu: Nimic nu poate să te oprească, decât propriile bariere! 

robert iancu

În Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei, proiect iniţiat şi dezvoltat de OMV Petrom, elevii au învăţat să comunice, au învăţat să lucreze în echipă, au învăţat să fie prieteni, au învăţat să aibă întredere în ei şi unii în alţii. Principalul „vinovat” pentru toate acestea este Robert Iancu – trainerul atelierelor de dezvoltare personală.

Reporter: La finalul primei sesiuni a Taberei Meseriaşilor din Ţara lui Andrei, organizată de OMV Petrom, toţi copiii au pe buze numele tău. Cum ai reuşit să-i atragi?

Robert Iancu: Nu ştiu dacă i-am atras eu neapărat sau exerciţiile pe care le-am făcut. Cred că este un mix, undeva la mijloc. Cred că i-am atras fiindcă m-am poziţionat cumva prietenul lor sau la fel ca ei. Nu am venit dintr-o poziţie de superioritate, în care eu le ştiu pe toate şi îi învăţ şi pe ei, şi mai degrabă hai să descoperim împreună nişte lucruri.

Reporter: Care dintre exerciţii crezi că i-a atras cel mai mult pe copii?

Robert Iancu: Exerciţiile sunt diferite. În prima zi, vorbim de comunicare. În a doua zi, vorbim de spirit civic şi spirit antreprenorial. În ziua trei, vorbim de cum ne prezentăm în faţa angajatorului. Toate aceste exerciţii au la bază un concept foarte frumos: învăţare experienţială. Adică, luăm oamenii – adulţi, copii – şi îi punem într-o experienţă care durează aproximativ o oră, în care fac nişte acţiuni şi iau nişte decizii, iar la final trecem în revistă ce s-a întâmplat, astfel încât, în urma întrebărilor pe care eu le pun, ei ajung să tragă singuri concluziile. Descoperirea este a lor, nu a mea. Nu vin să predau nişte noţiuni, ei pur şi simplu descoperă, au acel moment de „Aha!”. Aceste exerciţii îi ajută să descopere cine sunt ei.

Reporter: În discuţiile pe care le-am purtat cu copiii, ne-au vorbit în special despre exerciţiile din ziua a doua…

Robert Iancu: În ziua a doua, am făcut exerciţii de spirit civic şi „Drumul Mătăsii”, care scoate spiritul antreprenorial din ei. La spirit civic, s-au mişcat bine şi chiar am avut discuţii foarte interesante. Am constatat că au nişte bariere, fie că şi le pun ei, fie că le sunt puse de alţii, şi anume: În comunitate nu poţi pentru că eşti mic, nu poţi pentru că nu eşti luat în seamă, nu poţi pentru că lumea este rea, nu poţi pentru că… Până acum, copiii s-au uitat destul de mult la ceilalţi. Ceilalţi sunt de vină pentru ce ni se întâmplă nouă! Ce am făcut în atelierul acesta? Am încercat să ne uităm un pic şi la noi şi la ceea ce am putea să facem. Şi, când vorbim de spirit civic, nu ne-am oprit la protejarea mediului, hai să fim eco, hai să adunăm nişte gunoaie, ci mai degrabă să te uiţi la comunitatea în care locuieşti şi să gândeşti un pic pe termen lung. Cum să te implici activ tu, ca individ.

Reporter: După cele şapte zile petrecute în Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei, copiii ne-au mărturisit că efectiv le-ai schimbat viaţa. Tu cum simţi?

Robert Iancu: Mă bucur mult să aud asta, dar cred că este prea mult spus. Sigur, este un început şi, dacă am reuşit să declanşez acel moment de „Uau! Şi eu pot să fac nişte lucruri”, de acum responsabilitatea este cumva la ei. Pot să îmi asum faptul că s-ar putea să fii declanşat nişte lucruri, doar că ceea ce începe de acum înainte este la ei.

robert iancu 1

Reporter: Cum vezi iniţiativele OMV Petrom – Şcoala Petroliştilor, Tabăra Meseriaşilor?

Robert Iancu: Pentru mine, este al treilea an în Tabără şi vin cu inima deschisă de fiecare dată. Mi se pare că este unul dintre proiectele acelea care ar trebui să se întâmple în orice organizaţie care se uită în comunitatea în care activează. Mi se pare minunat. Cred că, în momentul acesta, este singurul proiect de acest gen din România şi mi se pare chiar de lăudat şi de multiplicat. Cred că majoritatea companiilor fac nişte lucruri pentru comunităţile din care fac parte. OMV Petrom ajută viitorul, investind în copii. Sloganul Ţării lui Andrei – O Românie mai bună în fiecare zi – nu rămâne un simplu slogan. Dacă până acum învăţământul profesional era văzut undeva pe o treaptă de jos, adică doar dacă nu eşti în stare ajungi la profesională, toată lumea visa la liceu, la facultate, mi se pare că o întoarcere cu 180 de grade – de ce să nu facă o profesională? – este binevenită. Este mare nevoie de meseriaşi. Cred că a fost o perioadă în care meseriile în sine au fost văzute ca ingrate cumva, ori mie asta mi se pare total greşit. Partea bună este că lucrurile sunt spre bine.

Reporter: Ce ar trebui schimbat în sistemul de învăţământ clasic pentru a deveni atractiv pentru copii?

Robert Iancu: Cred că ar trebui să fie despre copii şi despre nevoile lor. Când spun asta, nu mă refer la o observaţie proprie, ci mă gândesc la ţările care au făcut un pas înainte, la ţările nordice, care nu mai pun atât de mult accent pe note, nu mai pun atât de mult accentul nici măcar pe clase. Ei nu mai sunt organizaţi în funcţie de vârstă, ci sunt puşi în funcţie de proiectele la care lucrează. Merg pe teoria că cel mare îl învaţă pe cel mic, că trebuie lucrat în echipă. Lucrurile astea sunt exact ce cere şi piaţa muncii. Mai au o chestie referitoare la note, care mi se pare extraordinară. Era înainte admis şi respins. Acum, au admis şi nu încă admis, astfel încât copilul nu se simte respins, ci doar că nu a trecut încă, dar mai are nişte şanse. Optica asta mi se pare extraordinară.

Reporter: La final, te rog să ne vorbeşti puţin despre Robert Iancu. Cum ai ajuns trainer în Ţara lui Andrei?

Robert Iancu: Eu sunt trainer de adulţi, lucrez la Trend Consult Group, una dintre cele mai mari companii de training şi consultanţă din România. Făcând training cu adulţi, la un moment dat, a existat o persoană care m-a întrebat ce fac eu pentru a schimba ce se întâmplă în România. Efectiv, m-a blocat. Cum adică, ce fac eu? A fost un moment când mi-am dat seama că este foarte uşor de stat pe margine şi de criticat, însă fiecare dintre noi se poate implica activ. Am început, uşor-uşor, cu nişte proiecte cu şcoli până când am zis că este cazul să mergem către cel mai mare proiect, care face cea mai mare schimbare şi, iată-ne, aici de trei ani. Cred că lucrurile bune ajung cumva să se întâmple.

Reporter: Un ultim sfat pentru copii, pentru elevii care au fost în tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei…

Robert Iancu: Să aibă încredere în ei, pentru că nimic nu poate să-i oprească, decât propriile bariere.

Adaugă un Comentariu

*