Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, ianuarie 17, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Argeș » TRANSFĂGĂRĂȘAN, DRUMUL DINTRE NORI! Află aici legenda satului de sub Lacul Vidraru. VEZI VIDEO!

TRANSFĂGĂRĂȘAN, DRUMUL DINTRE NORI! Află aici legenda satului de sub Lacul Vidraru. VEZI VIDEO! 

transfagarasan

Vidraru, unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare din Europa, având un volum total de 465 de milioane de metri cubi de apă, ascunde o poveste impresionantă. Un întreg sat a fost scufundat sub apele gigantului realizat între anii 1961 – 1966. Legendele locale spun că ar fi pierit atunci și oameni. Unii dintre locuitorii satului Cumpăna de odinioară ar fi fost atât de legați de locurile natale încât ar fi ales moartea decât să fie strămutați. Oamenii spun că rămășițele caselor se pot vedea atunci când apele Lacului Vidraru scad. Există și povești cum că, în urmă cu mai mulți ani, ar fi ieșit la suprafața apei crucea de pe turla bisericii.

În vechiul sat Cumpăna, actualmente acoperit de apă, existau câteva vile impunătoare, una dintre acestea aparținând familiei Brătianu. Se spune că părți din această construcție pot fi văzute uneori în dreptul cabanei Cumpăna de astăzi. Aproape de vila Brătienilor, exista casa autonomă a pădurilor statului sau vila verde, dar și o construcție lungă cu birouri, un bufet și un punct de prim-ajutor.

În Cumpăna ajungea înainte de construcția barajului Vidraru și mocănița. Trenul arhaic pe aburi era mijlocul de transport folosit atât pentru a căra lemne, cât și turiști. Mocănița avea stații la Albești, Oești, Valea cu Pești, capătul de linie fiind la Cumpăna. La mocăniță era atașat și un vagon sanitar, destinat transportului răniților, al bolnavilor și personalului medical. Din anul 1930 și până când s-a construit barajul, circulau cel puțin trei mocănițe pe zi.

VEZI VIDEO

Se pare că hotărârea de a construi barajul Vidraru s-a luat ca urmare a unei viituri din anul 1960, atunci când au fost măturate de ape câteva zeci de case. Cele care au rămas în picioare, au fost inundate în momentul când s-au definitivat lucrările la acumularea hidrotehnică.

Am lăsat în urmă Lacul Vidraru și ne-am continuat incursiunea pe Transfăgărășan. Peisajele de-a dreptul mirifice ne-au determinat să ne oprim des. Și nici nu aveam cum să nu facem acest lucru, atât de atractive sunt ochiului peisajele montane.

Transfăgărășanul a fost construit în patru ani, între 1970 și 1974. Nicolae Ceaușescu a vrut să le asigure românilor o legătură rutieră rapidă între Muntenia și Transilvania. Se spune că drumul dintre nori a fost construit cu prețul vieții multor soldați și muncitori și, evident, cu importante resurse materiale. Datele oficiale vorbesc despre 40 de oameni care au murit la datorie.

Ideea construirii acestui drum i-ar fi venit lui Ceaușescu dinainte să fie președinte al țării, într-una din călătoriile sale în Făgăraș. Se vorbeste că munții nu puteau fi trecuți nici măcar cu calul. Transfăgărășanul a fost construit inițial pentru uz militar, fiind gândit ca drum strategic pentru trecerea trupelelor armate în caz de nevoie, după invadarea Cehoslovaciei în 1968 de către Uniunea Sovietică.

Transfăgărășanul măsoară 90 de kilometri și șerpuiește între munți și nori până la altitudinea de 2.042 de metri. Este cel mai spectaculos drum din România. Ca desfășurare la înălțime, Transfăgărășanul este totuși depășit de Transalpina, care atinge 2.145 de metri. 20 de tone de dinamită au fost folosite pentru dislocarea a peste 3 milioane de tone de rocă.

Se spune că, pornit într-o călătorie printre nori, călugărul Nectarie ar fi ajuns cu trabantul său până la Cabana Capra, unde a fost surprins de o avalanșă. Ca să scape cu viață, acesta s-ar fi aruncat pe valul de zăpadă care venea spre el, iar mașina a fost găsită abia după șase luni, atunci când s-au topit nămeții.

Un Top 15 al celor mai frumoase șosele din lume realizat de o publicație auto plasează pe primul loc Transfăgărășanul din România. Specialiștii respectivi au luat în calcul numărul de curbe periculoase, traficul minim și priveliștea. Serpentinele și virajele nesfârșite contribuie la construirea imaginii de plimbare palpitantă pe această șosea, prin „teritoriul lui Dracula”. Construit de către mineri și militari din trupele de geniu, Transfăgărășanul se îndreaptă, la propriu, spre nori.

Ajunși la Bâlea Lac, am descoperit priveliști la fel de încântătoare. Cu adevărat merita să zăbovești în aceste frumoase locuri dimprejurul lacului Bâlea. Sunt unele dintre cele pitorești, nu doar din Munții Făgăraș, ci din întregul lanț carpatic. La 2.034 de metri înălţime întâlneşti Lacul Bâlea, unul dintre cele mai mare lacuri glaciare din România și unul dintre cele mai frumoase din Masivul Făgăraș.

În anul 1932, Lacul Bâlea și o suprafață de circa 180 de hectare în jurul acestuia au fost declarate rezervație științifică. La Lacul Bâlea se poate ajunge în timpul verii cu mașina, pe Transfăgărașan, iar în restul timpului cu telecabina, ce urcă de la cabana “Bâlea Cascadă”. Lacul Bâlea se află la 77 de km de orașul Sibiu, 68 de km de Făgăraș și 85 de km de Curtea de Argeș.

Indiferent de anotimp, stațiunea Bâlea Lac este minunată și pregătită să își întâmpine turiștii. Iarna, aici se organizează sărbătorile zăpezii. Sezonul rece durează aproximativ jumătate de an, astfel că se poate practica patinajul pe lacul Bâlea, care îngheață în totalitate. În anul 2006 a fost construit în apropierea lacului Bâlea primul hotel de gheață din Europa de Est în forma unui iglu cu 16 locuri.

Transfăgărășanul, catalogat a fi cel mai spectaculos drum din lume, este deschis circulației între 1 iunie și 31 octombrie.

Adaugă un Comentariu

*