Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 1, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » TRIST: Agricultura de subzistenţă este încă la modă în România!

TRIST: Agricultura de subzistenţă este încă la modă în România! 

agricultura vaca

Zootehnia românească pare să nu-şi mai revină. Conform unor statistici realizate la nivel european, în gospodăriile micilor fermieri se găsesc aproximativ un milion de capete de bovine. Oamenii întreţin animalele mai mult pentru consumul propriu, puţinul surplus fiind vândut la colţ de stradă. Micii crescători de animale nu lucrează cu marii procesatori, considerând că sunt plătiţi prost. În plus, ţăranii nu au avut bani pentru a construi şi amenaja camere pentru produsele lactate, aşa cum cer normele europene.

Mai nou, au apărut oferte de vânzare pentru lapte proaspăt sau derivatele sale – brânză, smântână, caş, chiar şi pe site-urile de comerţ general. Gospodarii din jurul Târgoviştei care deţin până la cinci vaci de lapte preferă să se descurce pe cont propriu. Merg în piaţă, au abonaţii lor prin cartierele din municipiu sau vând pe unde apucă. Trenurile de dimineaţă, care vin dinspre Titu, cel puţin de două ori pe săptămână, sunt pline cu femei din Nucet, Cazaci, Brăteşti, Văcăreşti ce trag după ele sacoşe ticsite cu bidoane de lapte, brânză ouă sau ce mai produc ecologic prin gospodărie.

Preţul unui litru de lapte comercializat de ţărani este mai mic decât cel practicat la supermarket, unde laptele este şi serios stors de grăsime. La gospodar, laptele proaspăt se vinde cu 5 lei bidonul de 2 litri. Grav este că, în multe localităţi din mediul rural, de treburile agricole se ocupă mai mult bătrânii şi o fac pentru a-şi duce existenţa de azi pe mâine. Tinerii sunt plecaţi la muncă în străinătate şi sunt puţine şanse să se întoarcă acasă…

Adaugă un Comentariu

*