Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, aprilie 1, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » TURISM: Iubesc muntele şi îl promovează! Astăzi, cea mai înaltă aşezare umană din România locuită permanet

TURISM: Iubesc muntele şi îl promovează! Astăzi, cea mai înaltă aşezare umană din România locuită permanet 

turism omu 2

Montaniarzii dâmboviţeni au profitat de vremea bună de la sfârşitul săptămânii trecute şi au urcat la Vârful Omu (2.505 m), pe varianta Platoul Bucegilor, care a presupus urcarea cu prima telecabină Bușteni – Babele (preț 35 lei/pers – un drum) și mersul pe marcaj “bandă galbenă” pe traseul Cabana Babele – Refugiul Salvamont Baba Mare – șaua Șugărilor – Ceardac (unde a fost nevoie de folosirea colțarilor) – Pintenul văii Cerbului – (pe lângă) Găvanele – vârful Bucura (2.503 m) – vârful Omu (2.505 m).

Traseul a fost parcurs, pe o vreme însorită, dar cu rafale de vânt dincolo de Găvanele, de Ileana Bocanciu, Ionel Glodeanu și Marius Prundaru însoțiți de celebrul David Neacșu, unul din marii montaniarzi ai României și chiar ai lumii, cu șase reușite (Elbrus-Europa, Kilimanjaro-Africa, Aconcagua-America de Sud, Mc. Kinley-America de Nord, Mount Winson-Antractica și Carstensz-Australia/Oceania) din șapte în Top 7 – topul cuceririi celui mai înalt vârf de pe fiecare continent.

Refacerea forțelor s-a făcut la Stația meteo de la vârful Omu (cea mai înaltă așezare umană locuită permanent, din România) unde au fost primiți de un alt simbol al montaniarzilor, meteorogul George Porancia, recent întors din Himalaya din expediția românească de cucerire a vârfului Annapurna (8.091 m).

Retragerea s-a făcut pe aceeași variantă, iar coborârea spre Busteni tot cu telecabina deoarece în Bucegi, pe abruptul prahovean este cod roșu de avalanșe!

Duminică, 18 ianuarie 2015, echipa a fost completată cu Andra Prundaru și Nicu Posta, iar traseul propus a fost ales în masivul Leaota ca o etapă de verificare a stării potecilor din zonă și a cabanei Leaota (1315 m). S-a mers cu mașina până la mânăstirea din zona Ziduri, apoi prin zăpada relativ mare (aproximativ 30-40 cm) s-a urcat pe Valea Negrița până la intersecția cu poteca marcată cu “cruce albastră”, potecă ce vine din Valea Dâmboviței, pe Valea lui Coman. De aici s-a urcat susținut până la Stâna de Piatră de pe Piciorul Românescului, apoi s-a coborât la Cabana Leaota, care se află într-o stare de degradare accentuată din cauza turiștilor mai puțin civilizați care ajung acolo și devalizează fără niciun rost acest simbol al turismului montan dâmbovițean. Coborârea s-a făcut pe traseul clasic, pe vechea “potecă a studenților”.

Nicu Posta
Liderul Grupului de Inițiativă Chindia Jurasic Park

turism omu 1 turism omu 3 turism omu 5

Adaugă un Comentariu

*