Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, octombrie 28, 2020
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » TURISMUL BALNEAR DÂMBOVIȚEAN, ÎNTRE REALITATE ȘI… PLIANTE! Incursiune prin stațiunile de tratament Pucioasa, Bezdead și Vulcana Băi. VEZI VIDEO!

TURISMUL BALNEAR DÂMBOVIȚEAN, ÎNTRE REALITATE ȘI… PLIANTE! Incursiune prin stațiunile de tratament Pucioasa, Bezdead și Vulcana Băi. VEZI VIDEO! 

vulcana bai 1

Ne-am bucurat să găsim, navigând pe internet, un site prin care se promovează turismul balnear dâmbovițean. Ne-am zis că cele trei stațiuni de tratament Pucioasa, Bezdead și Vulcana Băi pot constitui o destinație ideală într-o zi ploiasă, așa că am pornit la drum.

Ne-am decis să ne oprim mai întâi la Pucioasa. Am citit că localitatea s-a dezvoltat ca stațiune balneoclimaterică încă din anul 1828, iar apele minerale sulfuroase vindecă și acum mii de oameni anual, fiind considerate pentru multă vreme cele mai renumite din Europa. În trecut, izvoarele se aflau pe pământurile unor moşneni sau diverşi proprietari, interesaţi mai mult sau mai puţin de exploatarea ştiinţifică şi cu rezultate deosebite a acestor ape.

VEZI VIDEO

În anul 1912, s-a înfiinţat însă Societatea Cooperativă “Sfinţii Trei Ierarhi”, care a obţinut rezultate de pe cele 200 de pogoane arendate “La Sursă”. Dintre membrii acestei societăţi, numele lui Gheorghe Maltezeanu trebuie reţinut, pentru investiţia de a transporta prin pompare aceste ape, peste râul Ialomiţa, şi a le depozita în două bazine construite în apropierea Drumului Național 71. Până la realizarea acestui procedeu modern, apa era transportată cu cărătoarele şi distribuită tuturor celor ce aveau băi în locuinţele lor sau la stabilimentele existente.

Astăzi, găsim în Pucioasa două unităţi de tratament cu rezultate terapeutice remarcabile: una de stat şi alta privată. Izvoarele sulfuroase au o mare concentraţie de ape sulfatate, clorurate, slab bicarbonate, calcice, sodice și magnezice ce au determinat dezvoltarea staţiunii balneoclimaterice de interes general, cu funcţionare permanentă. Datorită unor factori de cură unici, precum apele sulfuroase care au cea mai mare concentraţie din ţară, staţiunea şi-a dezvoltat profilul în domeniul curei externe în afecţiuni reumatismale, inflamatorii, degenerative, articulare, sechele postraumatice ale mâinilor şi picioarelor.

Despre localitatea Pucioasa se mai scrie că este aşezată în triunghiul format de oraşele Bucureşti-Braşov-Piteşti, la 100 km de fiecare, fiind inconjurată de dealuri, unele împădurite, altele pline de fâneţe şi pomi, beneficiind astfel de o temperatură blândă şi plăcută în toate anotimpurile anului. Lipsită de umiditate, lipsită de curenţi, Staţiunea Pucioasa nu are în sezon decât mici variaţii de temperatură fiind astfel un microclimat perfect pentru turiştii veniţi aici.

Am ales tema emisiunii, cum spuneam la început, datorită unui site de promovare a turismului balnear dâmbovițean pe care l-am găsit navigând pe internet într-o zi ploioasă care părea că ne va ține la birou. Proiectul a fost implementat de Consiliul Județean Dâmbovița, iar pentru noi, ca simpli turiști, părea a fi binevenit. Realitatea este însă alta.
De la Pucioasa, am pornit spre Bezdead. Întrebarea primarului Bădău ne rămăsese în minte, așa că am intrat din nou pe site-ul de promovare a turismului balnear dâmbovițean să vedem ce ne așteaptă la Bezdead și de ce era atât de nemulțumit edilul orașului de sub dealul Patranei.

Comuna Bezdead este situată în N-E judeţului Dâmboviţa, la graniţa cu Prahova, la egală distanţă, 15 km, între Valea Ialomiţei şi Valea Prahovei, iar dacă vrei să ieși din localitate, indiferent în ce direcție, trebuie să urci un deal. Despre Bezdead se spune că este una dintre cele mai frumoase aşezări ale judeţului Dâmboviţa, prin aspectul construcţiilor tip vilă şi cabană, care o apropie de profilul unei staţiuni de odihnă. Semnificând etimologic “fără bătrâni”, Bezdead îşi are originea într-o colonizare a acestor locuri, fiind la început sat de moşneni.

Apele mineralizate salin, pe care localnicii le folosesc în scopuri curative sau pentru conservarea legumelor sunt cele de pe Valea Sărată şi Valea Roşoiu, acestea din urmă având în compoziţia lor atât sulfaţi, cât şi bicarbonaţi de magneziu. Spre Ursei se găseşte un izvor de apă sulfuroasă indicat în cazul mai multor afecţiuni, iar pe dealul Ticului izvorăşte o apă cu compoziţie sulfo-alcalină, recomandată pentru bolile de rinichi.

De la intrare în comună, te întâmpină panouri de promovare a acestor bogății naturale. Din păcate, dacă nu găsești un localnic dispus să te însoțească spre izvoarele cu ape minerale, te rătăcești pe ulițe, fiindcă hărțile te îndrumă spre niciunde.

Am plecat din Bezdead dezamăgiți că în zona Malului de Răsună nu am găsit niciun panou care să pună la dispoziția călătorului informații despre acest monument al naturii unic în România, prin efectul de ecou multiplu pe care oamenii de știință nu au putut să-l explice.

Malu de Răsună este un perete aproape vertical cu înălțimea de aproximativ 30 de metri, compus din straturi subțiri de argilă. Combinația coloristică deosebită face locul și mai atractiv. Malu de Răsună a fost menționat de scriitorul Alexandru Vlahuță, în lucrarea monumentală ”România pitorească”.

Ținta finală a călătoriei noastre de astăzi este comuna Vulcana Băi, prezentată ca fiind stațiune de tratament balneo-climateric. Localitatea este situată pe valea pârâului Vulcana și se învecinează cu orașul Pucioasa, pe l-am lăsat în urmă, coborând pe drumul național 71, spre Târgoviște, până în dreptul localității Doicești, unde trebuie să virezi dreapta. Altitudinea satului Vulcana Băi este de numai 380 de metri deasupra nivelului mării, dar dealurile care îl înconjoară ajung la înălţimea de 600 de metri.

Am citit pe site-ul de promovare a turismului balnear dâmbovițean că Vulcana-Băi este una dintre localităţile judeţului Dâmboviţa cu un potenţial turistic balnear şi climateric extrem de ridicat. Apele minerale iodurate, care ocupă locul al II-lea în Europa privind conţinutul de iod, şi agroturismul reprezintă priorităţile locale. De asemenea, cadrul natural deosebit şi condiţiile de confort permit exploatarea turistică a zonei.

Staţiunea Vulcana-Băi deţine 4 izvoare cu ape salifere iodurate, sulfuroase, clorurosodice, magneziene, calcice și bromurate. Sunt recomandate în cure externe de reumatism și în afecţiuni ginecologice, iar izvorul cu apă atermală este indicat pentru hipoclorhidria gastrică, litiaza biliară şi renală, bronşita cronică şi în cure de drenaj.

Nici la Bezdead, și nici la Vulcana Băi nu găsești stațiunile balneo-climaterice despre care citisem pe site-ul de promovare realizat cu fonduri europene nerambursabile, la inițiativa Consiliului Județean Dâmbovița. Izvoarele fie s-au colmatat între timp, fie, cum se întâmplă la Bezdead, sunt greu de găsit pentru un turist. În plus, drumurile nu te îmbie deloc la călătorie.

Așadar, puteți merge să vizitați meleagurile Bezdeadului și ale Vulcanei băi, însă trebuie să luați în calcul că nu veți găsi masă și cazare. Vă puteți bucura în schimb de aer curat și peisaje frumoase. Dacă vreți să ajungeți la izvoarele cu ape minerale despre care se spune că sunt între cele mai bune din Europa trebuie să apelați la bunăvoința localnicilor, fiindcă panourile montate în sat nu vă ajută cu nimic și nici nu veți găsi la fața locului ceea ce scrie în broșurile de promovare. O călătorie de o zi și atât merită totuși să faceți.

Adaugă un Comentariu

*