Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iunie 27, 2022
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Argeș » TURNEU: Cupa Mărţişorului la Şah Şcolar, Piteşti 26-27 februarie 2016

TURNEU: Cupa Mărţişorului la Şah Şcolar, Piteşti 26-27 februarie 2016 

Şahul îi ajută pe copii să înţeleagă ce consecinţe au greşelile pe care le fac

Cluburile de şah „Micul Regat” şi ACS ALFIL din Piteşti organizează la sfârşitul acestei săptămâni (26-27 februarie 2016), în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Argeş, turneul de şah „Cupa Mărţişorului 2016″, la care sunt invitaţi să participe elevii cu vârste sub 14 ani. Vor exista două categorii: începători şi sportivi legitimaţi. Locul de desfăşurare – Şcoala nr. 20 „Tudor Vladimirescu” Piteşti. Premiile vor consta în diplome, cupe şi medalii. Sunt aşteptaţi peste 100 de sportivi, având în vedere că şi-au anunţat participarea şi juniori din Vâlcea şi Braşov.

Mișcarea șahistă a luat o amploare fără precedent în ultimul an în judeţul Argeș, 23 de elevi participând în finalele Campionatelor Naționale de Sah Individual – juniori din 2015 şi 2016. De asemenea, trei copii din judeţ au primit confirmarea de a reprezenta România la Campionatul Mondial de Şah Şcolar din luna noiembrie 2016, lucru fără precedent pentru judeţul Argeş în ultimii 50 de ani.

„Şahul se numără printre ramurile de sport olimpic care impun o anumită ţinută: disciplină, combativitate, respectarea unui regulament. Se organizează întreceri, competiţii de masă şi la nivel de performanţă se alcătuiesc ierarhii şi clasamente, se desemnează campioni. Şahul este un joc logic şi contribuie la formarea gândirii, făcând ca procesele gândirii să fie mai bine ordonate şi mai eficiente, devenind prin aceasta, instrument de disciplinare şi modelare a gândirii tinerilor în general şi a elevilor în special”, explică Cristache Toculeț – participant la mai multe finale naționale, turnee internaționale si la două campionate mondiale.

Reprezentantul șahului argeșean vorbeşte şi despre rolul educativ al jocului de şah, urmare caracteristicilor pe care le are, respectiv:
– armă a educaţiei şi formării culturale a omului;
– obiect pentru întărirea autodisciplinei;
– mijloc de recreere si întrecere.
Importanţa jocului de şah rezultă din următoarele:
– dezvoltă puterea de imaginaţie a copilului;
– stimulează capacitatea de a anticipa, de a alege mutarea, varianta din multele pe care le are la dispozitie (copilul învaţă să gândească, să aibă o gândire creatoare), toate acestea făcute într-un timp limitat pe care el singur să şi-l împartă cât mai bine, adică să ştie să dozeze efortul creierului (organul gândirii şi al conştiinţei);
– obisnuieşte pe copii cu o gândire decisă si cât mai eficientă;
– facilitează activitatea ştiinţifică precum si matematica dar şi alte materii sau discipline;
– dezvoltă latura intelectuală, fiind un sport al minţii ce te învaţă să fi calculat şi ordonat;
– copii curajoşi devin mai prudenţi iar cei prudenţi devin mai curajoşi;
– restabileşte echilibrul dezvoltării armonioase a omului conform dictonului latin „mens sana in corpore sano“ (Juvenal).

Adaugă un Comentariu

*