Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, aprilie 23, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » TURNEU: „Pianul călător” ajunge pe 25 aprilie la Târgovişte

TURNEU: „Pianul călător” ajunge pe 25 aprilie la Târgovişte 

pianul calator

În drumurile sale prin țară, după ani în care a evoluat pe scene din localități mai mari sau mai mici, Horia Mihail a constatat că „infrastructura” pianistică este una foarte slabă. Multe evenimente muzicale de marcă nu sunt posibile, pentru că sunt oraşe în care, deși există un public doritor, nu se găsește un pian de concert.  Așa s-a și născut Turneul “Pianul călător”, organizat de Radio România și Asociația Culturală Accendo, ajuns acum la a VII-a ediție.

În anul 2011, Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt, care la vremea sa a călătorit în ţările române însoțit de un pian de concert şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziție pianele aflate în patrimoniul său, acestea şi-au găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente.

După ce Horia Mihail a susținut mai multe recitaluri, în localitați din Moldova și Transilvania, dar și la București, la Sala Radio, a venit momentul ca pianul să părăsească sediul Radio România și să plece alături de pianist prin orașe în care nu se găsesc piane de concert.  De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, pianul cu care Horia Mihail va călători, va rămâne pentru următorii ani la Caracal, în urma recitalului pe care pianistul îl va susține la Teatrul Național pe 27 aprilie. Până a ajunge însă în acest oraș, Horia Mihail și pianul de concert vor mai putea fi ascultați, cu recitaluri ce cuprind un program deosebit de valsuri concertante, la Buzău, Târgoviște şi Slatina. În fiecare localitate, pianul va sosi cu o maşină pusă la dispoziţie de Senia Music, va fi coborât de o echipa specializată, montat şi acordat.

Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847, venind cu un pian de concert. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori. Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

ITINERAR:
05 Aprilie – Chişinău – Muzeul de Artă
06 Aprilie – Iaşi – Aula BCU
07 Aprilie – Piatra Neamţ – Liceul de Artă
08 Aprilie – Roman – Casa de Cultură
11 Aprilie – Deva – Sala Pro Arte
12 Aprilie – Alba Iulia – Casa de cultură
13 Aprilie – Sfântu Gheorghe – Centrul de Cultură Arcuş
19 Aprilie – Bucureşti – Sala Radio
21 Aprilie – Tulcea – Teatrul Jean Bart
24 Aprilie – Buzău – Teatrul George Ciprian
25 Aprilie – Târgovişte – Muzeul de Istorie
26 Aprilie – Slatina – Centrul Cultural Eugen Ionescu
27 Aprilie – Caracal – Teatrul Naţional
28 Aprilie – Piteşti – Centrul Multifuncţional
03 Mai – Brașov – Sala Patria
04 Mai – Bistriţa – Sinagoga
La cererea publicului s-au mai adăugat două recitaluri:
19 Mai – Galați
27 Mai – Dumbrăveni

Adaugă un Comentariu

*