Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 9, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » ŢUŢUIANU: Parlamentul României, pas ferm în apărarea democraţiei!

ŢUŢUIANU: Parlamentul României, pas ferm în apărarea democraţiei! 

adrian tutuianu

Declaraţia Parlamentului României adoptată miercuri, 8 martie 2017, este probabil cel mai important act politic al coaliţiei PSD-ALDE, aflată acum la guvernare în România. Declaraţia a fost propusă de Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, un luptător neînfricat pe frontul antibinom. Documentul scoate în evidenţă faptul că Parlamentul României, prin cele două camere ale sale, se angajează ferm să servească naţiunea pe care o reprezintă.

Decizia Curţii Constituţionale a demonstrat clar imixtiunea altei puteri în problemele Legislativului, în rolul pe care îl are Parlamentul ca instituţie centrală a democraţiei şi organ reprezentativ al naţiunii române. Senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedintele PSD Dâmboviţa, a explicat astăzi de ce a fost nevoie de adoptarea în plenul reunit al celor două camere a unui astfel de document.

„Am asistat, încă de la începutul acestui an, la un atac concentrat al unor instituţii – Preşedinţia, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul General – la adresa Guvernului României şi a Parlamentului, legat de adoptarea Ordonanţei 13. Situaţia generată de aceste atacuri a fost clarificată prin deciziile pe care Curtea Constituţională le-a dat. Astfel, au fost declarate ca neîntemeiate sesizările CSM şi ale Preşedintelui României, Curtea Constituţională explicând că Parlamentul poate delega Guvernului, printr-o lege specială de abilitare, competenţa de a emite ordonanţe. Pe de altă parte, Executivul nu are obligaţia constituţională sau legală de a solicita avizul CSM în materia în care a legiferat. CSM nu are abilitatea legală de a emite un astfel de aviz”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Preşedintele Klaus Iohannis a recurs la sesizarea fără temei a Curţii Constituţionale doar în scopul blocării unui proces politic democratic.

„Credem că preşedintele trebuie să-şi înţeleagă statutul de mediator între puterile statului, între acestea şi societate. Trebuie să înţeleagă că reprezintă statul român, iar suveranitatea este asigurată de către Parlament şi că nici preşedintele României, nici CSM, nici Ministerul Public nu au atribuţii în a controla Executivul”, a mai precizat senatorul Ţuţuianu.

Adaugă un Comentariu

*