Știri, Muntenia-Sud, România|marți, octombrie 27, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » UCIDEREA CÂINILOR ca metodă de gestionare a populației canine se pedepşeşte cu ÎNCHISOARE SAU AMENDĂ PENALĂ

UCIDEREA CÂINILOR ca metodă de gestionare a populației canine se pedepşeşte cu ÎNCHISOARE SAU AMENDĂ PENALĂ 

caini 3

Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) atrage atenţia asupra faptului că orice modificare sau iniţiativă legislativă pentru reglementarea fenomenului câinilor fără stăpân în România trebuie să respecte decizia Curţii Constituţionale din 11.01.2012 care prevede ca și cerință constituțională obligația autorităților publice de a nu recurge la măsura eutanasierii. Nerespectarea acestui imperativ va atrage o nouă sancţionare din partea Curții Constituționale.

Persoanele care susţin că eutanasierea câinilor nerevendicaţi din adăposturi este permisă legal în momentul de față în România, săvârşesc o faptă prevăzută de legea penală, constând în infracţiunea în forma agravată de instigare la nerespectarea legilor precum şi la săvârşirea de fapte ce constituie infracţiuni (art. 324 din Codul Penal).

FNPA şi organizaţiile de profil din ţară vor efectua toate demersurile necesare pentru justa aplicare a legii precum şi în vederea tragerii la răspundere a celor responsabili de uciderea câinilor fără stăpân cu încălcarea art. 7 ind. 1 din Legea nr. 205/2004.

FNPA îşi menţine poziţia, susţinută de mai mult de 15 ani, solicitând legiuitorului român să adopte la nivel naţional o politică eficientă şi coerentă de gestionare a populaţiei canine, și anume sterilizarea obligatorie a TUTUROR câinilor, cu stăpân, fără drept de reproducere şi a câinilor fără stăpân şi încarcerarea exclusivă a exemplarelor agresive şi a celor care nu sunt agreate şi tolerate de comunitate. Problema câinilor fără stăpân cu care ne confruntăm nu poate fi rezolvată eficient peste noapte şi oricine propune metode radicale cu rezultate spectaculoase imediate este cel puţin nerealist.

Evenimentul tragic petrecut luni, în 2 septembrie, în Bucureşti, a şocat şi a îndoliat o ţară întreagă, iar oportuniştii de carieră nu au ezitat să speculeaze drama, folosind incidentul ca pretext pentru reimplementarea aceleiaşi metode ineficiente de gestionare a câinilor fără stăpân, și anume uciderea în masă.

Considerăm că sub pretextul plasării oamenilor deasupra animalelor, unii politicieni ridică uciderea în masă a câinilor fără stăpân la rang de virtute, deși au fost informați și sunt conștienți că metoda eutanasierii nu este funcțională și nu protejează cetățenii de astfel de situații viitoare.

avocat Ruxandra BIZERA
Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA)

Răspuns la UCIDEREA CÂINILOR ca metodă de gestionare a populației canine se pedepşeşte cu ÎNCHISOARE SAU AMENDĂ PENALĂ

 1. moshu49

  ce spui, Frantz?
  „El Însuşi”, aka A.Năstase, ne luminează că soluţia pentru cîinii fără stăpîn stă în Ordonanţa de urgenţă a guvernului nr. 115 din decembrie 2001.
  nu de asta s-au agăţat primarii cu sînge în instalaţie de astăzi alegatorii lor îi aplaudă? asta’i!
  ce am citit mai sus este placa pusă de Marinescu-Bideu – traseistul politic şi căţeluşul de companie al lui Vadim – pe la toate televiziunile.
  hai, voi de la FNPA, ridicaţi doliul şi căutaţi prima gaură de şobo că vine lapidarea, nemernicilor! :(

   

Adaugă un Comentariu

*