Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, februarie 27, 2021
Sunteți Aici Home » SOCIAL » UE impune noi reguli privind serviciile publice online

UE impune noi reguli privind serviciile publice online 

FOTO ARHIVĂ

Paginile de internet și aplicațiile instituţiilor administrației publice, spitalelor, tribunalelor și ale altor organizații din sectorul public vor deveni mai accesibile pentru toată lumea, conform noilor reguli europene adoptate de Parlamentul European miercuri. Deputații s-au asigurat că aplicațiile utilizate pe telefoane inteligente sau tablete vor respecta aceleași reguli. Directiva privind accesibilitatea pe internet va facilita celor în vârstă sau cu dizabilități accesul la date și servicii pe internet: completarea unei declarații fiscale, depunerea unui dosar pentru o indemnizație, plata unor taxe sau înscrierea la universitate.

”Așa cum clădirile publice trebuie să fie accesibile fizic, așa trebuie să fie și căile de acces digitale. Am rezolvat partea publică a accesului la web, dar internetul înseamnă mai mult decât pagini guvernamentale și aplicații. Avem nevoie să reformăm și mediul privat al serviciilor – de la bănci la televiziuni și spitale private. Sper că vom adopta curând Legea privind accesibilitatea europeană, astfel încât atât serviciile publice cât și cele private să fie accesibile cetățenilor noștri”, a spus raportorul Parlamentului Dita Charanzová (ALDE, CZ).

Conform noilor reguli, paginile de internet și aplicațiile mobile pentru organizațiile din sectorul public – administrație, tribunale, poliție, spitale, universități și biblioteci – vor avea de respectat standarde comune de accesibilitate.

În jur de 80 de milioane de oameni în UE au o dezabilitate. Populația UE îmbătrânește, așadar numărul celor cu dizabilități sau cu dificultăți de acces la internet din cauza vârstei este estimat să ajungă la 120 milioane în 2020.

Ce urmează?

După publicarea directivei în Jurnalul Oficial, statele membre o vor transpune în legislația națională într-un termen de 21 de luni de la data intrării în vigoare. Apoi vor avea 12 luni la dispoziție pentru a aplica prevederile paginilor de internet noi, 24 de luni pentru a le aplica paginilor de internet existente și 33 de luni pentru a le aplica în aplicațiile mobile ale organizațiilor din sistemul public.

Adaugă un Comentariu

*