Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, iunie 29, 2022
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » Urşii atacă din nou la Râul Alb

Urşii atacă din nou la Râul Alb 

Sălbăticiunile s-au învăţat la carnea de porc. Sătenii sunt îngrijoraţi. Îşi amintesc cu spaimă ce au păţit anul trecut, când noapte de noapte, făceau de pază cu rândul. Strigau, boncăneau, doar-doar or ţine sălbăticiunile la distanţă. De unde! Stânile care sunt la marginea satului reprezintă deja ţintele predilecte ale sălbăticiunilor flămânde.

„Am înţeles că la fermă, spre Boagher, urşii au atacat alaltăieri. Au luat trei porci. Îi rup pur şi simplu. Au forţă. Nici nu ai putea să te pui contra ditamai namilei de urs, care mai e şi flămând”, spune Viorel Torcică, localnic.

Primarul comunei, Cătălin Preda, crede că, momentan, nu sunt motive de îngrijorare. Afirmă edilul că urşii n-au intrat în sat. Atacă doar la margine. „Pe Boagher, spre Runcu, e problemă. Este o zonă mai izolată. În plus, cei de la stână, îşi lasă porcii liberi. Nu îi ţin în coteţe. D’aia, le-au mâncat urşii animalele”, precizează edilul.

Directorul Asociaţiei Vânătorilor Dâmboviţa, Cristian Stan, spune că urşii au fost aduşi în judeţ din zona Sinaia.

„Am încercat să îndepărtăm urşii. Am organizat diferite pânde, cu paznici de vânătoare, cu câini. Am tras focuri de armă în sus. Urşii însă nu se mai sperie. S-au învăţat cu oamenii. Ne-am întâlnit cu o femelă care avea şi pui. S-a luat după un paznic de vânătoare”, precizează Cristian Stan.

Petre Marin, directorul Direcţiei Silvice Târgovişte, ne-a declarat că urşii, de obicei, nu vin în zona de deal, dar, cu siguranţă, au găsit o sursă de hrană sigură. Din această cauză s-au apropiat atât de mult de sat. „Acum, este greu să-i dezveţi. Chiar dacă îi alungi, se întorc”.

Adaugă un Comentariu

*