Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iulie 4, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » UTIL: Vezi care sunt ultimele modificări survenite în legislaţia privind pensiile!

UTIL: Vezi care sunt ultimele modificări survenite în legislaţia privind pensiile! 

pensionari k

Începând cu 1 ianuarie 2015, valoarea punctului de pensie este de 830,2 lei. Potrivit Casei Judeţene de Pensii Dâmboviţa, cotele de contribuţie de asigurări sociale se stabilesc după cum urmează:
– 26,3% pentru condiţii normale de muncă;
– 31,3% pentru condiţii deosebite de muncă;
– 36,3% pentru condiţii speciale de munca şi pentru alte condiţii de muncă.

Cota contribuţiei individuale de asigurări sociale este de 10,5%, indiferent de condiţiile de muncă. În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale este inclusă şi cota de contribuţie de 5 % aferentă fondurilor de pensii administrate privat. Diferenţa dintre cotele de contribuţie de asigurări sociale aprobate prin lege, funcţie de condiţiile de muncă, şi cota de contribuţie individuală de asigurări sociale se suportă de angajator.

La stabilirea plafonului maxim al bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale se are în vedere valoarea corespunzătoare a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, respectiv 12.075 lei.

Nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 845 lei, iar nivelul maxim de 12.075 lei.

Începând cu 1 ianuarie 2015, cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor este în cuantum egal cu 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită în condiţiile legii, respectiv 665 lei.

Cheltuielile pentru transmiterea şi achitarea drepturilor finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor plătite.

În anul 2015 tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor, în situaţia în care aceştia au optat pentru plata pensiei în cont curent sau în cont de card, este de 2,15 lei.

Nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, este de 400 lei.

Cuantumul ajutorului de deces prevăzut de Legea nr.263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte astfel:
– 2.415 lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
– 1.208 lei, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

Adaugă un Comentariu

*