Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iunie 16, 2019
Sunteți Aici Home » ALEGERI » Vezi aici ce sancţiuni rişti dacă încalci legislaţiei referendumului

Vezi aici ce sancţiuni rişti dacă încalci legislaţiei referendumului 

Potrivit legii 3/2000, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 30 la 120 lei, următoarele fapte:

– Înscrierea, cu bună ştiinţă, a unei persoane în mai multe liste electorale ale localităţii de domiciliu, precum şi  înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot;

– Refuzul de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii din localul de vot şi în împrejurimi;
Potrivit aceluiaşi act normativ, constituie infracţiuni următoarele fapte:

– Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

– Aceeaşi pedeapsă se aplică şi persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului.

– Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

– Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

– Tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegări sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani.

– Tentativa faptelor prevăzute mai sus se pedepseşte.

Centrul de Comunicare Judeţean vă informează:
În cazul în care vă aflaţi, în ziua referendumului, în altă localitate decât cea în care sunteţi înscris în lista electorală, puteţi vota pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.
Autorităţile au prevăzut măsuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetăţenii care săvârşesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii.

Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile, de la data referendumului, în care Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente, respectiv, tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare, Autorităţii Electorale Permanente. Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple şi se vor sesiza organele de urmărire penală în cazul persoanelor care au votat de mai multe ori.

Conducerea  Inspectoratului de Poliţie Dâmboviţa  doreşte să informeze  cetăţenii că  la nivelul instituţiei poliţiei  se vor lua toate măsurile necesare  asigurării ordinii şi liniştii publice, pentru desfăşurarea în bune condiţii, fără incidente,  a referendumului din data de 29 iulie 2012,  poliţiştii dâmboviţeni  urmând să aplice cu fermitate legea în cazul încălcării acesteia.

Sursa: Centrul de Comunicare  Judeţean

Adaugă un Comentariu

*