Știri, Muntenia-Sud, România|luni, mai 23, 2022
Sunteți Aici Home » OPINII » Viaţa tristă sub hoardă politică

Viaţa tristă sub hoardă politică 

ion obagila 1Suntem o ţară condamnată. De 25 de ani ne căutăm conducători adevăraţi. Degeaba! Orbecăim aşa-zis democratic printr-o mocirlă de interese. Votăm din inerţie, să nu ne bată obrazul primarul.

Am petrecut câteva zile în Slovacia, un stat de 5 milioane de suflete, desprins ca şi noi din blocul comunist. Numai că ei au mers mai departe spre democraţie adevărată, prosperitate, civilizaţie, iar noi batem pasul pe loc. Pare că ăsta este dansul nostru tradiţional, iar neghinei care s-a aşezat la gura butoiului cu bunătăţi şi care se cheamă clasă politică, se pare că îi place jocul.

Nu am văzut în presa slovacă că se face o apologie a politicului în forme cronice ca la noi. Primează acolo multiplicarea lucrurilor bune. Palatul prezidenţial din Bratislava părea o reşedinţă oarecare. Cochetă, solemnă ce-i drept, dar nu se rupea de restul lumii. Era integrată perfect în societate. Colegii din grup întrebau translatorul, miraţi, unde sunt jandarmii, poliţiştii, spp-iştii. Zona era liberă, cu un aer într-adevăr democratic. La noi, e invers. Excesul primează.

În Slovacia, spuneau mândri localnicii, politicienii luptă pentru ţara lor, pentru binele poporului. La noi, au grijă doar de ei. Ţara vine la urmă, la diverse, la ce mai rămâne. Băsescu şi Ponta sunt angrenaţi în propriul război în timp ce totul în jurul lor sărăceşte, se duce de râpă.

Noi, poporul, tacem, ridicăm din umeri sau comentăm sec evenimentele la o duşcă la mat-ul din sat. Atât. Urmărim dezbaterile tv care nu au decât rol de apă de ploaie, divertisment, comicării, monstre grosolane de demagogie, mârlănie.

Avem conducătorii pe care îi merităm! Să repetăm asta de câte ori trecem prin gropile şoselelor, de câte ori fiscul ne anunţă că mai avem o taxă de plătit, de câte ori băncile şi alte organisme de creditare ne fură pe rupte, de câte ori medicul ne cere şpagă pentru consultaţie, de câte ori funcţionarul se uită urât prin gemuleţul ghişeului, şi nimeni din gaşca de sus nu vrea să îl vadă.

România nu mai poate prinde din urmă Slovacia. Este parazitată de canalii în haine de politicieni, de hiene în blăni de salvatori, de lupi în ţoale de vectori de imagine.

Adaugă un Comentariu

*