Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, martie 3, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » VIDEO: „Calea Luminii”, 18 ani de tradiţie la Târgovişte!

VIDEO: „Calea Luminii”, 18 ani de tradiţie la Târgovişte! 

calea luminii 6

Pentru al 18-lea an consecutiv, la Târgovişte se va aprinde, în Joia Mare, „Calea Luminii” – eveniment unic în România. Iniţiată de cunoscutul artist plastic Mihai Şerbănescu, manifestarea este organizată acum în colaborare cu Primăria şi Arhiepiscopia Târgovişei. De la an la an, numărul participanţilor a crescut semnificativ, ajungând la câteva mii. Sunt oameni care vin la Târgovişte din Bucureşti, Ploieşti şi Piteşti, special pentru acest eveniment.

„Lumina înseamnă speranţă, înseamnă viaţă. «Calea Luminii» este un prilej de împăcare cu cei din jurul nostru şi cu noi înşine, un prilej de meditaţie. Dincolo de aprinderea lumânărilor, simbolistica este foarte importantă la acest eveniment. POractic, se produce o sacralizare a spaţiului urban. Locurile pe care târgoviştenii le frecventează zi de zi dobândesc o semnificaţie absolut deosebită în preajma sărbătorilor pascale”, a spus primarul Cristian Daniel Stan – care îi invită pe târgovişteni să participe şi anul acesta în număr mare la acest ceremonial religios.

conferinta calea luminii„Calea Luminii” începe, de fapt, cu Denia celor 12 Evanghelii, săvârşită, de la ora 17:30, la Catedrala Mitropolitană, de ÎPS Nifon – arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei. La 20:30, Înaltpresfinţitul Părinte va aprinde prima lumânare şi va adresa participanţilor un cuvânt de înţelepciune şi binecuvântare. Apoi, se va porni pe „Calea Luminii”, pe traseul Catedrala Mitropolitană – Bulevardul Carol I, până la gară.

„Calea Luminii reprezintă o mărturie a pregătirii noastre spirituale pentru întâmpinarea marii sărbători a Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos din morţi. Tocmai de aceea, debutează cu Denia celor 12 Evanghelii. Vă aşteptăm în număr cât mai mare la denie, pentru ca apoi să participăm cu toţii la «Calea Luminii» şi să aprindem în centrul municipiului Târgovişte lumânări care simbolizează biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului”, a precizat vicarul eparhial Ionuţ Ghibanu.

Artistul plastic Mihai Şerbănescu, omul care a iniţiat „Calea Luminii”, a mărturisit că, în urmă cu 18 ani, s-a gândit că gestul de a aprinde la Târgovişte o cale de lumină va fi doar pentru un an. Se bucură că, iată, în 2017, a ajuns la… majorat!

„Iată că a ajuns, printr-o rostogolire acceptată în primul rând de Dumnezeu, să se desfăşoare şi a 18-a oară. Mulţumesc presei, credincioşilor, părintelui Nifon Mihăiţă, şi spun părintelui pentru că îl simt aproape de mine, să mulţumesc Primăriei, fiindcă putem să ducem la bun sfârşit acest gest de lumină, pe care, în primul rând, sî ştiţi că târgoviştenii îl fac, pentru că ei vin în număr mare, ei aprind lumânările”.

VIDEO – Conferinţă de presă

Adaugă un Comentariu

*