Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iulie 4, 2020
Sunteți Aici Home » RELIGIE-CULTURĂ » VIDEO: Concursul de bătut toaca de la Cobia, un succes întregit de Gheorghe Zamfir

VIDEO: Concursul de bătut toaca de la Cobia, un succes întregit de Gheorghe Zamfir 

De două săptămâni, de când preotul Ion Popescu, de la parohia Mănăstirea-Cobia, a anunţat în comună că urmează un concurs de bătut toaca, e sărbătoare-n sat.

„Copiii au mers la meşteri, şi-au făcut toace, şi-au procurat ciocănele şi au exersat. Am vrut să le oferim alternativa de a se simţi bine la biserică, nu doar în faţa calculatorului, la discotecă sau în alte părţi. Vrem să reînnodăm tradiţiile româneşti. Sfântul Vasile cel Mare a fost primul creştin care a introdus toaca în biserică. Aşa îi chema la rugăciune pe călugări”, spune preotul.

Concursul desfăşurat aseară, în curtea fostei Mănăstiri Cobia a fost o adevărată încântare pentru cei aproape 500 de participanţi.

La rândul său, juriul, condus de protopopul Protoieriei Găeşti, Adrian Constantin, a avut o sarcină dificilă, fiindcă participanţii au dat dovadă de măiestrie în bătutul toacei. La manifestare a fost prezent şi cunoscutul naist român Gheorghe Zamfir, care a susţinut la final un recital de zile mari.

Impresionant a fost momentul când s-a aşezat în faţa toacei şi a început să bată în cadenţă bisericească adolescentul Ionuţ Grecu, din Cobia, un copil care s-a născut orb. Le-a cântat apoi celor de faţă despre mamă, cea mai bună prietenă a sa.

Toţi copiii care au participat sau doar au asistat la inedita competiţie au primit dulciuri. Câştigătorii au fost recompensaţi cu câte o icoană.

Ioniţă Valentin, din Burduca, a fost desemnat de juriu ca fiind cel mai bun la bătut toaca. Adolescentul va reprezenta judeţul Dâmboviţa la faza naţională a concursului, care se va desfăşura la sfârşitul săptămânii la Braşov.

VEZI AICI GALERIE FOTO

Adaugă un Comentariu

*