Știri, Muntenia-Sud, România|luni, octombrie 26, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » VIDEO: Familiile se gândesc la bani şi uită de copii! Dezbatere regională organizată la Târgovişte!

VIDEO: Familiile se gândesc la bani şi uită de copii! Dezbatere regională organizată la Târgovişte! 

dezbatere copii singuri

Salvaţi Copiii România a organizat, astăzi – 6 octombrie 2017, la sediul Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa, o dezbatere regională menită să identifice cele mai bune metode de informare a părinţilor care pleacă la muncă în străinătate şi de sprijinire a copiilor care sunt lăsaţi acasă. Au participat la discuţii reprezentanţii autorităţilor sociale, educaţionale şi judecătoreşti din Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman şi Dâmboviţa.

Potrivit statisticilor întocmite, în cele şapte judeţe există 12.700 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în afara ţării: 4.724 în Prahova, 2.642 în Dâmbovița, 2.604 în Argeș, 1.122 în Teleorman, 740 în Ialomița, 631 în Giurgiu și 238 în Călărași. Fenomenul este însă mai amplu, întrucât datele nu cuprind şi copiii de vârstă antepreşcolară, pe cei neînscrişi la şcoală şi nici pe aceia care au abandonat sistemul educativ!

Dezbaterea a cuprins două ateliere de lucru:
– Aspecte legale privind delegarea temporară a autorităţii părinteşti
– Bune practici de intervenţie în sprijinul copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Concluzia desprinsă în urma discuţiilor purtate este una amară. Familiile se gândesc la bani şi uită de copii! Încercând să le asigure un trai decent, părinţii ajung de fapt să-şi neglijeze copiii! În plan legal, sunt extrem de puţini cei care îndeplinesc procedura de delegare temporară a autorităţii părinteşti. Într-un cuvânt, copiii sunt lăsaţi în voia sorţii! Spre exemplu, pe rolul instanţelor de judecată din judeţul Dâmboviţa, au fost, în ultimii 3 ani, 194 de procese de delegare a autorităţii părinteşti, în condiţiile în care, oficial, sunt 2.642 de copii ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate!

Şi au mai fost punctate câteva aspecte:
• Câteva decenii de aici înainte, fenomenul copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate nu va dispărea – George Roman, director de programe Salvaţi Copiii România.
• Nu toţi profesorii înţeleg că elevii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate au nevoi speciale şi, prin urmare, trebuie să fie trataţi diferenţiat – Sorin Ion, inspector şcolar general ISJ Dâmboviţa.
• Autorităţile nu au suficiente resurse umane şi materiale pentru a-i ajuta pe copiii ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate, astfel că aceştia ajung de multe ori victime ale grupurilor infracţionale – Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
• Există diferenţe de comportament între un copil cu părinţii acasă şi unul cu părinţii plecaţi în străinătate – Monica Ilie, viceprimar municipiul Târgovişte.
• Primul impuls al primăriilor este de a-i duce la Direcţia de Asistenţă Socială pe copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, în loc să găsească soluţii pentru a-i lăsa în familia lărgită – Christiana Bucur, director DGASPC Dâmboviţa.
• Sunt mari probleme în ceea ce priveşte aplicarea legii, iar autorităţile nu au prevăzut amploarea fenomenului şi complexitatea implicaţiilor – Narcis Erculescu, vicepreşedinte Tribunalul Dâmboviţa

Potrivit Legii 272/2004, părinţii trebuie să depună la primărie, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara, o notificare prin care anunţă acest lucru şi arată pe cine au desemnat să se ocupe de creşterea şi îngrijirea copilului. Persoana aleasă trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească garanţiile morale şi condiţiile materiale necesare întreţinerii unui copil.

„E mai important ce laşi în urmă decât ce trimiţi înapoi”! Acesta este mesajul transmis părinţilor care decid că trebuie să plece în străinătate pentru a găsi un loc de muncă mai bine plătit!

Salvaţi Copiii România asigură suport educaţional şi protecţie pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate. detalii pe www.copiisinguriacasa.ro sau la telefon 0800.070.040  – apelalbil gratuit pe teritoriul României din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă. HELPLINE oferit de Digi.

VIDEO

Adaugă un Comentariu

*