Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, mai 29, 2022
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » VIDEO: Festivalul BABEL, o dovadă în plus că teatrul nu se rezumă la cuvânt!

VIDEO: Festivalul BABEL, o dovadă în plus că teatrul nu se rezumă la cuvânt! 

conferinta babel 3

A mai trecut o zi din Festivalul BABEL de la Târgovişte, iar alta a început tot cu teatru de calitate, viziuni regizorale interesante, scenografii şi efecte scenice ingenios elaborate pentru a ajuta publicul să decodifice mesajele transmise. Regizorul Sazbo K. Istvan şi scenograful Horaţiu Mihai au adus pe scena BABEL, aseară, piesa „Furtuna. Joc Secund”, după Willim Sheakespeare, producţie a Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte. O punere în scenă despre care realizatorii au spus că este mai dificil de receptat şi decodificat.

„Furtuna este poate cea mai atipică lucrare a lui Sheakespeare, ultima sa piesă. Nu seamănă cu nimic din ceea ce a scris şi totuşi seamănă cu toate. Este primul text post dramatic, o succesiune de parabole, tocmai de aceea permite şi foarte multe feluri de a citi, de a interpreta”, a spus Sazbo K. Istvan.

Regizorul a optat pentru căutarea furtunii, pentru identificarea sa în sufletul uman, în creierul unui om aflat înaintea morţii şi care încearcă să se împace cu tot ceea ce i s-a întâmplat, cu trecutul său, cu cei din jurul său. Totul se întâmplă într-un azil.

Horaţiu Mihai, ingenios în toate scenografiile realizate, a marşat pe ideea funcţionalităţii decorului în lumină, fiindcă „lumina unui spectacol mi se pare esenţială. Am creat un decor cinetic, un decor care să ofere posibilitatea de a deschide spaţiile, de a le închide, să aibă un anumit dinamism”, a precizat scenograful. S-a mers şi pe ideea sunetului, pe instrumentele de suflat, pentru a fi în ton cu tema actualei ediţii a Festivalului Artelor Spectacolului BABEL.

Regizorul Aleksandar Ivanovski din Macedonia, un colaborator apropiat al Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte, a creat un spectacol special pentru BABEL – „Pădurea copacului meu”, o nouă viziune a unei lumi fără de linişte. Este povestea unui om care încearcă, în drumul spre moarte, să găsească un sens existenţei sale. Publicul târgoviştean a aplaudat la scenă deschisă interpretarea impecabilă, modul subtil şi clar de a transmite mesajele. O dovadă în plus că teatrul nu se rezumă la cuvânt, la dialog, ci la tot complexul de acţiuni scenice care emite mesajul artistic.

VIDEO – conferinţă de presă BABEL, 4 iunie 2017

PROGRAM BABEL – Luni, 5 iunie 2017
11:00 – Foaier, Întâlnirile BABEL (actori, presă, invitați; deschise publicului)
11:00 – Sala Oglinzilor, Workshop Scott Johnston, Scoția
12:00 – Teatrul de Păpuși, Workshop John Lewandowski, S.U.A.
19:00 – Sala Mare, Morfina, după Mihail Bulgakov, regia: Dumitru Acriș, Teatr Kurgan, Rusia; 2h
20:00 – Platoul Prefecturii, Roata timpului, regia: Adam Read şi Fyodor Makarov, Serious Clown, Australia/Germania; 1h
21:00 – Platoul Prefecturii, Concert Taraful de la Gorj, România; 1h
21:30 – Sala Studio, Zgomotul tăcerii, regia: Okbaoui Cheikh, ITI Center, Algeria; 1h
23:00 – King Pub, Petrecere Iraniană

Adaugă un Comentariu

*