Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iunie 27, 2022
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » VIDEO: Mesajul mitropolitului Târgoviştei cu ocazia Sărbătorii Sf. Ierarh Nifon, 10-11 august

VIDEO: Mesajul mitropolitului Târgoviştei cu ocazia Sărbătorii Sf. Ierarh Nifon, 10-11 august 

IPS Nifon

Cu deosebită evlavie și recunoștință către Multmilostivul Dumnezeu, vom sărbători, în zilele de 10 și 11 august ale acestui an, pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, personalitate marcantă a istoriei Bisericii noastre străbune, aici, la Târgoviște, în prima parte a secolului al XVI-lea.

Părinte bun și iubitor, erudit promotor al tezaurului de spiritualitate și cultură ortodoxă, precum și înnoitor al vieții noastre bisericești, Sfântul Ierarh Nifon este cunoscut ca cel care a transformat, din temelii, viața de credință a înaintașilor noștri, a îndreptat moravurile, a îndemnat la utilizarea tiparului în misiunea Bisericii și a îndrumat destoinici ucenici, dintre care cel mai de seamă este Sf. Voievod Neagoe Basarab. Datorită viziunii pastoral-misionare novatoare, la îndemnurile sale, a fost tipărit, aici, la noi, primul Liturghier ortodox din lume (1508), și totodată prima carte de pe teritoriul țării noastre.

Imaginea înțeleaptă, echilibrată și blândă a Sf. Nifon este prezentă, cu mare putere și intensitate, în cultul Bisericii noastre și în rugăciunea credincioșilor, concentrând evlavia atâtor mii de pelerini din Eparhia noastră şi din întreaga ţară, care, pe tot parcursul anului, dar şi an de an, în ziua de prăznuire, vin să se închine, cu bucurie şi speranţă, la moaştele sale purtătoare de har și de sfințenie vindecătoare, adăpostite în Catedrala Mitropolitană din Târgoviște.

Anul acesta sărbătoarea Sf. Nifon are o semnificație deosebită, pentru că aniversăm jumătate de mileniu de la canonizarea sa, de altfel prima de pe teritoriul țării noastre, odată cu cei 500 de ani de la începutul construirii Catedralei Mitropolitane, de către Sf. Voievod Neagoe Basarab.

Îndemnându-vă să urmați, cu toții, pilda de smerenie, credință și mărturie misionară a Sf. Ier. Nifon, Vă îndemn pe toţi, clerici, monahi şi binecredincioși creştini, sã veniţi în număr cât mai mare, la această sărbătoare a Eparhiei noastre, în ziua de vineri, 11 august a.c., de la ora 7.00, la Catedrala din Târgovişte, unde va fi săvârșită Sfânta Liturghie de către mai mulţi Ierarhi ortodocşi, şi vă veţi putea închina la racla cu sfintele moaşte, până seara târziu.

Ceremoniile jubiliare vor fi deschise și anul acesta de slujba Vecerniei Sfântului, săvârșită pe podiumul liturgic de lângă Catedrala Mitropolitană, în ajunul sărbătorii, joi, 10 august, de la ora 18.00, și de Pelerinajul Tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviştei, care se va desfăşura, ca de obicei, prin centrul istoric al municipiului Târgovişte.

Dorindu-vă pace, sănătate și bucurie, Vă împărtășesc tuturor arhierești binecuvântări.

VIDEO

Adaugă un Comentariu

*