Știri, Muntenia-Sud, România|marți, octombrie 20, 2020
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » VIDEO: Misteriosul tunel din Bucegi

VIDEO: Misteriosul tunel din Bucegi 

tunel 3

Munții Bucegi ascund numeroase secrete. Unele au rămas simple legende, care-i ambiționează pe cunoscători să le descopere. Altele sunt reale, dar ce păcat că au fost date uitării, fiind acoperite de nepăsare…

Pornim astăzi pe urmele misteriosului Tunel Izvor, un traseu pe sub muntele Păduchiosu care urma să lege feroviar Valea Ialomiței de Valea Prahovei.

În 1913, directorul general al Căilor Ferate Române a contractat un împrumut de 480 de milioane de lei în aur și a pus la cale un proiect îndrăzneț de modernizare a căilor ferate din țară. Între obiective – Tunelul Izvor, care trebuia să aibă 5.918 metri și să fie practic cel mai lung din România. Lucrările de construcție a tunelului pe sub Păduchiosu au demarat în anul 1914, fiind încredințate firmei inginerului german Iulius Beger. Termenul de finalizare asumat de constructor era de 28 de luni.

S-a lucrat intens, în trei schimburi. S-a reușit săparea a 400 de metri de tunel, realizându-se galerii de bază și de creștet pe 800 de metri. Izbucnirea primei conflagrații mondiale a atras după sine sistarea lucrărilor, care au fost reluate în 1938, tot sub coordonarea CFR, fiind preluate, în 1941, de trupele naziste de ocupație, în acea perioadă înregistrându-se, de altfel, și cel mai rapid ritm de construcție.

Deși capătul dinspre Sinaia al tunelului fusese aproape finalizat, după retragerea nemților lucrările au fost abandonate definitiv. Lungimea tronsonului de tunel dinspre Sinaia – cel puțin în partea vizibilă, în care s-ar putea pătrunde și astăzi – este de aproximativ 480 de metri. La capăt, un zid gros de beton astupă în totalitate tunelul.

Dincolo de zidul de beton armat, Tunelul Izvor se întinde pe o distanță ce nu poate fi estimată, nemaiexistând nici un document de șantier care să ofere date despre stadiul lucrării. Tot ceea ce se mai știe este faptul că dincolo de zidul de beton nu s-au mai executat lucrări de zidărie, betonare și armare. Prin părtile locului circulă zvonul că aici s-ar afla o locomotivă cu abur și un vagon de construcție, abandonate de trupele naziste o dată cu stoparea lucrărilor. Se mai susține că tunelul a fost străpuns până la capăt, urmând doar să fie lărgit și înălțat. Alții povestesc că după ce lucrările au fost preluate de trupele germane, acolo ar fi avut loc un adevărat masacru: înainte de retragere, nemții ar fi omorât tot personalul român care a participat la construirea Tunelului Izvor, osemintele fiind și astăzi „zidite” sub Păduchiosu.

A doua gură a Tunelului izvor, cea dinspre comuna Moroeni, județul Dâmbovița, a fost distrusă prin detonare. Potrivit mărturiilor, această galerie subterană ar fi fost blocată în anul 1985, de două plutoane ale Securității.

Darea în folosință a Tunelului Izvor ar fi micșorat legătura dintre Târgoviște și Sinaia cu aproximativ 20 de kilometri și ar fi redus traseul de cale ferată dintre Brașov și Târgoviște cu 100 de kilometri.

Peste acest obiectiv strategic s-a așternut din păcate uitarea. Autoritățile nu doar că nu mai sunt interesate să reia lucrările, la mijloc fiind vorba de foarte mulți bani, dar au aruncat într-un total anonimat Tunelul Izvor. În 1914, se vorbea despre electrificarea acestei magistrale feroviare, acum nici măcar nu ai acces să vizitezi intrarea în tunel, cea dinspre Sinaia care putea fi accesibilă turiștilor.

În anii când s-au demarat lucrările, Tunelul Izvor reprezenta o minune a tehnicii. Chiar și acum, după aproape un secol, galeria feroviară pe sub Păduchiosu ar putea să constituie obiect de studiu pentru studenții la Arhitectură și Construcții.

Tunelul Izvor rămâne încă o enigmă. De ce s-au întrerupt lucrările în două rânduri, deși fondul de investiții era uriaș. Ce au descoperit constructorii în măruntaiele muntelui, de a hotărât Securitatea să detoneze intrarea dinspre Moroeni și să o zidească pe cea de la Sinaia? Sunt îngropate sub Păduchiosu osemintele celor 100 de muncitori români care au trudit pentru construcția Tunelului Izvor? Unde se află locomotiva cu aer compritat și vagonul folosit pentru transportul materialului rezultat în urma săpării tunelului? Ce fenomene inesplicabile s-au produs în galerii în timp ce se sfredelea muntele, de i-a speriat atât de tare pe constructori?

Probabil nu vom afla niciodată…

4 Răspunsuri la VIDEO: Misteriosul tunel din Bucegi

 1. mihai

  Frumos reportaj,bravo!

   
 2. liviu

  Ce se intampla cu noi ? Nu suntem in stare sa finalizam proiecte vitale, dar am devenit specialisti in … parcuri…

   
 3. bebita

  poate odata vom avea si o autostrada bucuresti – targoviste-sinaia si va face legatura cu actuala autostrada bucuresti-ploiesti-comarnic-sinaia-brasov,iar partea targoviste-sinaia va trece prin aceea parte misterioasa…dupa mine nu este un mister,nu se vrea sa se faca public ce s-a intamplat acolo.peronal eu am intrat in acel tunel acum vreo 40 si de ani, cand eram copil.acel zid a aparut dupa anii 70.intrebatii localnicii din zona izvor,cei care au peste 75 ani,multi dintre ei au lucrat la depozitul de branza din aceea perioada.

   
 4. dragos

  reportajul este profi, insa nu ar trebui sa se termine aici,deci,succes la sapat catre adevar…

   

Adaugă un Comentariu

*