Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, aprilie 8, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » VIDEO: Primăria Târgovişte are un proiect de buget axat pe zona de dezvoltare

VIDEO: Primăria Târgovişte are un proiect de buget axat pe zona de dezvoltare 

cristian daniel stan

Primarul municipiului Târgovişte, Cristian Daniel Stan, a prezentat astăzi proiectul de buget pentru anul 2017, aşa cum urmează să fie supus spre aprobare Consiliului Local. Edilul a punctat că, în repartiţia banilor, s-au luat în calcul necesităţile pe care administraţia publică le are, cu accent pe zona de dezvoltare. Fondurile alocate pentru acest capitol cunosc o creştere cu 73% faţă de anul 2017.

„Este o sumă care ne permite, pe de o parte, să continuăm investiţiile începute în anii anteriori şi să demarăm investiţii noi. Documentaţiile pe care le întocmim în vederea accesării de proiecte în cadrul OG 28/2013 (PNDL), plus întocmirea documentaţiilor tehnico-economice destinate accesării de proiecte în cadrul POR (Programul Operaţional Regional). Am identificat deja proiecte pe POR în valoare de 125 de milioane de lei, la care adăugăm cele 114,5 milioane depuse deja pe OG 28. Ajungem la o cifră foarte mare a proiectelor pe care noi le avem în vedere pentru finanţare în acest an, bineînţeles urmând ca finanţările să se deruleze şi pe anii viitori”, a explicat primarul Cristian Daniel Stan.

Un alt indicator avut în vedere la construirea bugetului pentru 2017 se referă la datoria publică. În 2017, se va atinge pragul de 7,09%, ceea ce înseamnă o cifră confortabilă pentru administraţia publică locală a municipiului Târgovişte, în condiţiile în care maximul de îndatorare prevăzut de legislaţia în vigoare este de 30%.

„Este un indicator destul de important cu privire la ceea ce înseamnă confortul financiar pe care o administraţie publică locală îl poate avea, pentru că, în momentul în care se apropie de 30%, deja discutăm de sistarea anumitor investiţii din lipsa unor resurse financiare”.

VIDEO – Primar Cristian Daniel Stan, detaliere buget şi investiţii 2017

Pe zona de venituri, bugetul pentru anul 2017 nu se înregistrează diferenţe semnificative faţă de anii anteriori.

„Am încercat să aranjăm bugetul, astfel încât să răspundem cerinţelor pe care le avem pe zona de finanţare a serviciilor publice, cheltuielile de întreţinere şi funcţionare a unităţilor şcolare, finanţarea instituţiilor din subordinea Consiliului Local, cheltuielile cu reparaţiile de străzi, altele decât cele pe investiţii, iluminatul public, salubritatea etc.

Per total, bugetul pentru 2017, aşa cum îl propune Executivul, este orientat către zona de investiţii, pe zona de dezvoltare, cu o creştere semnificativă faţă de anul precedent. Această creştere este de natură obiectivă, sigur că este şi voinţa noastră, dar este în primul rând una de natură obiectivă, pentru că anul 2017 este unul crucial pentru ceea ce înseamnă accesarea de fonduri europene şi pentru finanţări pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

În condiţiile în care bugetul din taxe şi impozite locale reprezintă numai 25,32% din totalul bugetului, zona de finanţări nerambursabile prin OG 28 şi pe fonduri europene reprezintă motorul de dezvoltare economică al oricărei administraţii publice locale aflate în situaţia municipiului Târgovişte. Bugetul, cu tot cu cote defalcate din impozit şi TVA, este de 48.541.740 euro. Asta înseamnă 220.030.000 lei, care este un buget comparabil cu anul trecut, dar sumele pe care noi le avem din taxe şi impozite şi care nu au destinaţii clare reprezintă foarte puţin, aşa că este foarte important să atragem fonduri nerambursabile.

Ca să vă faceţi o idee, valoarea proiectelor pe care noi vrem să le depunem în acest an ajunge undeva la 300 de milioane de lei. Înseamnă aproape cu o treime mai mult decât bugetul local al municipiului Târgovişte, iar bugetul din taxe şi impozite înseamnă 55,7 milioane de lei. Mai exact, colectăm taxe şi impozite de 55,7 milioane de lei, din care trebuie să asigurăm finanţarea tuturor serviciilor publice pe care le oferim, şi vrem să facem investiţii de 250 de milioane. Cu investiţiile în curs, ne apropiem de 300 de milioane de lei”, a concluzionat primarul Cristian Daniel Stan.

Adaugă un Comentariu

*