Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, aprilie 11, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » VIZITĂ: Tinerii din Republica Moldova descoperă cu interes judeţul Dâmboviţa!

VIZITĂ: Tinerii din Republica Moldova descoperă cu interes judeţul Dâmboviţa! 

tineri moldova 4

100 de tineri din Republica Moldova s-au aflat astăzi într-o vizită de documentare în judeţul Dâmboviţa, în cadrul proiectului „Descoperă şi cunoaşte România”, implementat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în perioada octombrie – decembrie 2017.

Tinerii au fost primiţi de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, care le-a vorbit despre organizarea administrativă în România, despre proiectele implementate cu fonduri europene nerambursabile, despre parteneriatele încheiate cu Raioanele Ialoveni şi Ştefan Vodă şi, evident, despre obiectivele turistice din judeţul Dâmboviţa.

tineri moldova 3

„Eu sunt dintre aceia care cred că drumul nostru – al României și al Republicii Moldova – este împreună, pentru că vorbim, simțim, trăim la fel, avem aceleași obiceiuri și ne exprimăm dorul în aceeași limbă. Cred că trebuie să facem mai mult și noi, ca autorități ale administrației publice județene din România, și dumneavoastră, în calitate de cetățeni ai Republicii Moldova, pentru a realiza mai multe lucruri împreună.

Județul Dâmbovița a încheiat trei acorduri de înfrățire, cu Raioanele Ștefan Vodă, Ialoveni şi Căușeni. În baza acestor acorduri, elevi din Raioanele Ștefan Vodă și Ialoveni vin, în fiecare an, în tabere din România. Am dus cărți în Republica Moldova, am desfășurat, prin intermediul Societății de Cruce Roșie – Filiala Dâmbovița, acțiuni de într-ajutorare a familiilor aflate în dificultate.

tineri moldova 2

Consider însă că este foarte important faptul că am reușit să construim o grădiniță în localitatea Ruseștii Noi din Raionul Ialoveni, pe care am inaugurat-o în data de 27 octombrie 2017, și am reabilitat Liceul Teoretic din Ștefan Vodă, pe care l-am inaugurat în data de 28 octombrie 2017. În anul 2018, autoritățile locale din Raionul Căușeni, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dâmbovița, vor începe lucrările de reabilitare a unei unități de învățământ.

Consider că vremea podurilor de flori a trecut, iar acum este vremea lucrurilor concrete. (…) Administrația publică județeană din Dâmbovița este dispusă să ia parte la eforturile comune pentru ca viața fiecăruia dintre noi să fie mai bună astăzi decât ieri, iar mâine – mai bună decât astăzi. (…) Dumnevoastră trebuie să vă asumați responsabilitatea promovării culturii, tradițiilor și a limbii române. Să nu uitați ca imnul național al Republicii Moldova se numește «Limba noastră», care nu este alta decât limba română”, a spus Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

tineri moldova 1La întâlnirea cu tinerii din Republica Moldova au fost prezenți și: Veaceslav Șaramet – secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Cristina Stroe – inspector școlar general adjunct, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Constantin Gherghe – directorul Liceului Tehnologic Nucet şi Dănuț Gabriel Sandu – primarul comunei Voinești.

Programul oaspeţilor de peste Prut a continuat cu vizite la Curtea Domnească din Târgoviște și la expoziția „Aurul și argintul antic al României”, găzduită de Muzeul de Istorie din Târgoviște.

Adaugă un Comentariu

*