Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, martie 3, 2021
Sunteți Aici Home » SOCIAL » ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN: Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere creșterea accizelor la tutun

ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN: Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere creșterea accizelor la tutun 

Foto: kanald.ro

Agenţia Naţională Antidrog se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun – 31 mai, prin organizarea, la nivel naţional, de activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi, subscrise temei propuse de Organoizaţia Mondială a Sănătăţii „Accize mai mari la tutun, mai puţine decese şi boli!”.

Pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alături de partenerii săi, face un apel la statele lumii pentru a creşte taxele/accizele la tutun.

Cercetările demonstrează că practicarea de taxe/accize mai mari sunt eficiente în reducerea fumatului în rândul persoanelor cu venituri mici şi, de asemenea, în prevenirea fumatului pentru tineri.

Creşterea accizelor determină o creştere a preţului la tutun cu 10% şi o scădere a fumatului cu aproximativ 4% în ţările cu venituri mari şi cu până la 8% în ţările cu venituri mici şi medii.

În plus, creşterea accizelor la tutun este considerată a fi cea mai eficientă măsura de control a tutunului, raportată la costuri. Obiective specifice ale campaniei pentru anul 2014 sunt creştrea taxelor/accizelor la tutun de către guverne, la un aşa nivel încât să aibă ca rezultat reducerea fumatului şi sprijinirea guvernelor de către ONG-uri în creşterea acestor taxe.

Conform ultimului “Studiu în populaţia generală privind prevalenţa consumului de droguri la nivel naţional”, realizat de Agenţia Naţională Antidrog în anul 2010, a reieşit că fumatul produselor din tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României: mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi (56,9%) au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii.

Sursa: Prompt Media

Adaugă un Comentariu

*